Α. Τσίπρας: Η δικαστική εξουσία δέχεται παρεμβάσεις από πολιτικούς, επιχειρηματίες και τους ολιγάρχες

30 Μαρ 2016

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Θέλω να εξηγήσω την αντίληψή μας και να περιγράψω σε αδρές γραμμές το στρατηγικό μας σχέδιο για μια πραγματικά ανεξάρτητη και θεσμικά ισχυρή και προστατευμένη δικαστική εξουσία.


   Χρέος και αποστολή της εκτελεστικής αλλά και της νομοθετικής εξουσίας, με βάση το ίδιο το Σύνταγμα, είναι ακριβώς να εγγυάται την ανεξαρτησία, τη θεσμική κατοχύρωση, την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία της Δικαιοσύνης από κάθε είδους παρεμβάσεις.
   Οι παρεμβάσεις, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν είναι μόνο ή κυρίως πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ, από την ολιγαρχία του χρήματος, που έχει συγκροτήσει και εκμεταλλεύεται σε συνεργασία με την παλιά πολιτική ελίτ, κέντρα και παράκεντρα επηρεασμού και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.
Διότι όσο και αν πολιτικοί, επιχειρηματίες και λειτουργοί της Δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν μονότονα και ιδίως όταν ελέγχονται το γνωστό κλισέ «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», όλοι σε αυτή τη χώρα είτε γνωρίζουν είτε διαισθάνονται ότι η δικαιοσύνη δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός, ταλαιπωρημένος από σκάνδαλα, παρεμβάσεις, παράκεντρα εξουσίας, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες, ταλαιπωρημένος και από ένα νομικό πλαίσιο δαιδαλώδες, σκοπίμως άναρχο, πολύπλοκο και κακής ποιότητας.
   Είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο όπου πρέπει να προσεγγίσουμε το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα, τη μεγάλη θεσμική αναπηρία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είναι η πολυνομία και η κακονομία.
Βουλή 29.3.2016
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News