Τι αποφάσισε τελικά το Eurogroup - Τι θα γίνει με το χρέος

8 Μαρ 2016

Την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, σήμερα, σε πλήρη σύνθεση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, «ξεκλείδωσε» το χθεσινό Eurogroup, ανοίγοντας δρόμο για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, γρήγορα, και να ανοίξει, στο εγγύς μέλλον, και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.


   Οι συνομιλίες ξεκινούν από αύριο και η Αθήνα εμφανίζεται να προσδοκά σε ολοκλήρωση μιας συνολικής συμφωνίας το αργότερο, πλέον έως την Πρωτομαγιά, που συμπίπτει φέτος με το Ορθόδοξο Πάσχα.
   Το Eurogroup έσπευσε όμως παράλληλα, να στείλει πέντε σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα: Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, απαιτούνται πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις από αυτές που είναι στο τραπέζι, το εύρος των μεταρρυθμίσεων συνδέεται με την αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν με μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα και απαιτείται ακόμη δουλειά σε πέντε μέτωπα. Το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, οι φορολογικές ρυθμίσεις και δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων.
   Από την πλευρά της Αθήνας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια καλή συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι οι Θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, όπως επίσης και το ΔΝΤ, παρά τις δεδομένες διαφορές που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στις συζητήσεις, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εγκαίρως, και τη συζήτηση για το χρέος. «Είμαι βέβαιος πως όταν λογικοί άνθρωποι κάθονται στο τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
   Το Eurogroup χθες, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης που ασκεί έντονες πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε μια συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει το κουαρτέτο, σύσσωμο, στην Αθήνα, και να ξεκινήσει να τρέχει η πρώτη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η «είσοδος» της συζήτησης για το χρέος στο τραπέζι, αλλά και το μήνυμα πως απαιτούνται πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις, καθώς και πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εύρους των μεταρρυθμίσεων και της αναδιάρθρωσης του χρέους.
   Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο ίδιος τόνισε πως απαιτείται πάντως περισσότερη δουλειά, καθώς υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Το νέο χθες πάντως ήταν το ότι για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει να εξετάζεται το χρέος προτού κλείσει η αξιολόγηση. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Και ναι και όχι. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πρέπει να ξέρεις το πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ. Θα υπάρξει ένα σημείο στον επόμενο μήνα που όλα αυτά θα συνδυαστούν». Επίσης, παραδέχθηκε ότι η υλοποίηση της υπόσχεσης για ελάφρυνση του χρέους εκκρεμεί επί μακρόν. «Μετά θα πρέπει να πάρουμε κάποιες πολιτικές αποφάσεις για το χρέος. Εχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα καλύψει τις απαιτήσεις και έχει πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να δούμε το θέμα των ετήσιων πληρωμών του χρέους», τόνισε.
   Νωρίτερα ο Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τάχθηκε κατά της σύνδεσης του προσφυγικού και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Λόγω προσφυγικού, σαφώς, οφείλουμε να είμαστε γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος. Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει αυτά στα οποία συμφωνήσαμε, προκειμένου η οικονομία της να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία», δήλωνε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως η τήρηση των συμφωνηθέντων «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», με ειδική αναφορά στην ανάγκη βιώσιμης μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, ώστε και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά. Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό, είχε δηλώσει.
   Χρειάζεται να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση γιατί γίνονται πιο σφικτές οι συνθήκες στο πεδίο της ρευστότητας και η έγκαιρη αξιολόγηση θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την πληρωμή των χρεών χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος είπε πως έχει ήδη εκταμιευτεί προς τη χώρα το ένα τέταρτο του ποσού που προβλέπει το πρόγραμμα, συνολικά, 21,4 δισ. και απομένουν 65 δισ., ενώ έκανε λόγο για μια...ρευστή κατάσταση όσον αφορά στη ρευστότητα στην Ελλάδα.
Πηγή: Ημερησία

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News