Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: Άλλοι απομονώθηκαν, όχι η Ελλάδα

8 Μαρ 2016

«Είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πως θα βρούμε λύση περιορισμού των ροών σε συνεργασία με την Τουρκία.  Η ουσία είναι ότι μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες.


   Η σύνοδος τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση , υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε πως η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην ΕΕ. Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα.
   «Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
   Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος θα συνεχιστεί αύριο στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
   Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές σήμερα εκτέθηκαν, διότι σήμερα υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.
   «Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News