Τουλάχιστον 179 ΜΚΟ σπεύδουν να πάρουν μερίδιο από τα 700 εκατ. της ΕΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα

14 Απρ 2016

Η επιπλέον χρηματοδότηση με διαδικασίες-εξπρές είχε κινηθεί στις 2 Μαρτίου με πρωτοβουλία της Κομισιόν και δρομολογείται οριστικά με τη σχετική έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


   Θεσπίζοντας διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2016, η ΕΕ εκταμιεύει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δοθεί βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έπονται άλλα 600 εκατομμύρια στα επόμενα χρόνια.
   Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, τη στέγαση, την περίθαλψη και, μελλοντικά, την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμείνουν στην Ελλάδα. Προκειμένου να διασφαλίσει τα κονδύλια χωρίς να εμπλακεί σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για επιπλέον πόρους, η ΕΕ έκανε μία εξαίρεση από τον κανόνα που προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή «ανθρωπιστική βοήθεια» συνήθως χορηγείται σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΕΕ και όχι σε κράτη-μέλη.
   Τα κονδύλια καλούνται να διαχειριστούν στην Ελλάδα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αυτή η πρόβλεψη αναμένεται να αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο των ΜΚΟ στην Ελλάδα, μερικές από τις οποίες αντιμετωπίζονται με κριτική διάθεση. Ο Μίλτος Κύρκος παραθέτει πρόσφατα στοιχεία από τον Δήμο Λέσβου, σύμφωνα με τα οποία στο νησί δραστηριοποιούνται σήμερα ήδη ...179 ΜΚΟ ! Υπενθυμίζει πάντως ότι η η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο των σοβαρών ΜΚΟ, επικαλούμενος πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.
   Ο Μίλτος Κύρκος επισήμανε ότι «όπως το είχε πει πολύ καθαρά κι ο Μουζάλας, που είχε έρθει στο Κοινοβούλιο, όταν υπάρχει το χάος, υπάρχουν πρώτα οι ΜΚΟ. Μετά αρχίζει το χάος να μορφοποιείται, μετά εμφανίζεται και η κυβέρνηση. Αλλά χωρίς τις ΜΚΟ υπάρχει το χάος. (…) Και στη Μυτιλήνη μπορούμε να πούμε ότι υπήρχαν πολλές ΜΚΟ, οι οποίες καλό θα ήταν να μην ήταν στο πεδίο, αλλά η βασική δουλειά και η τιμή της Ευρώπης σώθηκε από τις σοβαρές ΜΚΟ, οι οποίες μπόρεσαν και προσέφεραν στους πρόσφυγες τα ελάχιστα τα οποία μπορούσαν».
   Ο έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η ολοκλήρωση του κρατικού «Μητρώου ΜΚΟ», που έχει ήδη εξαγγελθεί. Υποστηρίζει όμως ότι και το ίδιο το κράτος δεν δίνει το καλό παράδειγμα στην ιδανική διαχείριση κονδυλίων καθώς, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, πολλοί διαγωνισμοί για την αγορά κοντέινερ ή συναφείς προμήθειες γίνονται πλέον με συνοπτικές διαδικασίες. Μήπως η επικείμενη εκταμίευση κονδυλίων είναι ένας ακόμη λόγος για τη μαζική προσέλευση και δραστηριοποίηση των ΜΚΟ στον ελληνικό χώρο;
Πληροφορίες: DW
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News