Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ισλανδός πρωθυπουργός στη σκιά των Panama Papers

6 Απρ 2016

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers για offshore εταιρεία που είχε ιδρύσει η σύζυγός του.


   Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την έναρξη της διαδικασίας για πρόωρες εκλογές.
   Οι Ισλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, ενώ η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής. Αντιμέτωπος με την ασφυκτική πίεση, ο ισλανδός πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί, αν και αρχικά είχε αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του.
   Αρχικά ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, επιμένοντας πως και ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν πληρώσει «κάθε φόρο» που τους αναλογεί. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γκουνλάουγκσον ότι είχε αποκρύψει τις σχέσεις του με την offshore εταιρεία.
   Υπενθυμίζεται ότι οι Ισλανδοί είχαν βγει στους δρόμους το 2008 για τη ζημιά που είχαν υποστεί εξαιτίας των τότε «σκιωδών» πρακτικών του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η εκκαθάριση του τοπίου είχε γίνει το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Πληροφορίες: Newsroom ΔΟΛ

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News