Τραγική η κατάσταση στη Βενεζουέλα χάρη στην... "κομμουνιστική" πολιτική του Μαδούρο

4 Μαΐ 2016

Τελευταία εξέλιξη είναι το γεγονός πως η Βενεζουέλα μετέβη σε νέα ζώνη ώρας προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα, ένα μέτρο που έλαβε ο "σοσιαλιστής-κομμουνιστής" και τραγικός πρόεδρος για τη χώρα, Ν. Μαδούρο.


   Ωστόσο, η λαϊκή δυσαρέσκεια που οφείλεται στην κρίση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά την ανούσια αύξηση του κατώτατου μισθού.
   Εκτός από τα άδεια ράφια των σουπερμάρκετ και τις παράκαιρες διακοπές ρεύματος, οι κάτοικοι της νοτιοαμερικανικής χώρας έχασαν επιπλέον, τη νύχτα της 30ής Απριλίου προς την 1η Μαΐου, μισή ώρα ύπνου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο: στις 02:30 τοπική ώρα, οι δείκτες των ρολογιών στη Βενεζουέλα έδειξαν 30 λεπτά αργότερα ώστε η χώρα να μεταβεί στη ζώνη ώρας -04:00 GMT.
   Τα αποθέματα του σταθμού, όπως και των υπολοίπων της χώρας, βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που προκαλεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.
   Σε αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα όπου η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες μέτρα προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αντισταθμίσει την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος.
   Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία της χώρας, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες της: οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (εκτός από το Καράκας), το ηλεκτρικό κόβεται για τέσσερις ώρες την ημέρα.
   Μια κατάσταση που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα ταραχές και λεηλασίες στο Μαρακαΐμπο (βορειοδυτικά) , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, διαδηλώσεις οργής των Βενεζουελάνων αποκαμωμένων από την κρίση.
   Με την αλλαγή της ώρας, η χώρα επανέρχεται στη ζώνη ώρας που είχε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2007, όταν ο τότε πρόεδρος, ο εκλιπών Ούγο Τσάβες (1999-2013), είχε αποφασίσει η Βενεζουέλα να περάσει στη ζώνη ώρας -04:30 GMT, για να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο πριν ξημερώσει.
   Σε ένα κλίμα διαρκούς αναστάτωσης, με νέα μέτρα να ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα, συνεχίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος Μαδούρο προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%.
   Από τη 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε στα 15.051 μπολίβαρ (σχεδόν 40 δολάρια τον μήνα, υπολογίζοντας μια αυξημένη επίσημη τιμή συναλλάγματος, 14 δολάρια στη μαύρη αγορά), μια αύξηση που θα αφορά επίσης τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους συνταξιούχους. Από τις αρχές του 2016, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη κατά 56%, από 98% το 2015.
   Ωστόσο η αύξηση αυτή παραμένει ανεπαρκής καθώς η χώρα υποφέρει από τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, 180,9% το 2015, που θα εκτοξευθεί στο 700% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πληροφορίες: news247.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News