Πως το ευρώ έγινε η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη

28 Ιουν 2011

   Το ευρώ καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον κοινό της Ευρώπης, αναφέρει το Spiegel on line στην αγγλόφωνο έκδοση του και επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β. Στο άρθρο με τίτλο How the Euro Became Europe's Greatest Threa τονίζει ότι οι πολιτικοί έχουν επιλέξει ένα επικίνδυνο μονοπάτι διάσωσης που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις επόμενες γενιές.

   «Λένε ότι υπάρχει μόνο  κρίση στο δημόσιο χρέος σε μερικές χώρες του ευρώ, αλλά δεν παραδέχονται ότι η κρίση είναι του ευρώ, επικαλούμενοι ως απόδειξη το γεγονός ότι η αξία του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος έχει παραμείνει σχετικά σταθερή έναντι άλλων νομισμάτων όπως το δολάριο.
   Αλλά αν δεν ήταν για το ευρώ, η κρίση του χρέους στην Ελλάδα θα ήταν ένα μεμονωμένο πρόβλημα.  Είναι μόνο και μόνο επειδή η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ. Τα χρέη της Αθήνας είναι ένα πρόβλημα για όλους τους εταίρους της και αποτελούν απειλή για το κοινό νόμισμα.
   Αν η υπόλοιπη Ευρώπη εγκαταλείψει την Ελλάδα, η κρίση θα περάσει από τη μία αδύναμη χώρα στην άλλη. Οι επενδυτές δεν έχουν καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, και ότι θα πουλήσουν τα κρατικά ομόλογα τους. Οι τιμές αυτών των ομολόγων θα πέσουν και τα ασφάλιστρα κινδύνου θα ανεβαίνουν.
   Οι ιδρυτές του ευρώ δεν είχαν προβλέψει μια τέτοια κρίση, και, επομένως, δεν υπάρχει καμία διάταξη ως προς αυτό το σύνολο της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης όσον αφορά τους κανονισμούς.  Δεν έχουν σχέδιο εξόδου...κινδύνου και δεν υπάρχουν κανόνες στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι αποφάσεις των ευρωπαίων πολιτικών είναι εξίσου ανησυχητικές για τους πολίτες. Ένας από τους λόγους που οι Ευρωπαίοι είναι τόσο έξω φρενών με τις κυβερνήσεις τους είναι ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ένας άλλος λόγος είναι ότι θεωρούν ότι οι πολιτικοί ηγέτες τους  έχουν ως κίνητρο τις απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών.
   Το ευρώ, που δημιουργήθηκε με στόχο τη  ενοποίηση της Ευρώπης, έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της ηπείρου. Η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης θα οδηγήσει την Ευρώπη πίσω σε δεκαετίες. Πως θα αντιμετωπίσει τις  ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας; Για το λόγο αυτό οι πολιτικοί της Ευρώπης θέλουν να υπερασπιστούν το ευρώ με κάθε κόστος».
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News