Οι φόβοι του ΔΝΤ στρέφονται στην αγορά των εμπορευμάτων

13 Απρ 2011

   Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παγκόσμια πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά τα έτη 2011 και 2012 ανέρχεται στο 4,5%. Ωστόσο η ανεργία ξεπερνά τις αισιόδοξες προσδοκίες των αρμόδιων, ενώ παράλληλα οι υψηλές τιμές των προϊόντων παρουσιάζουν μεγάλες κοινωνικές ανησυχίες. Αυτό συνεπάγεται μεταρρυθμίσεις τόσο σε οικονομικό-φορολογικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. «Δεδομένης της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών αγορών, η έντονη δραστηριότητα σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και η αύξηση της εμπιστοσύνης στις προηγμένες οικονομίες, οι οικονομικές προοπτικές για το 2011 έως 2012 είναι καλές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες κατά το World Economic Outlook (WEO).
   Οι φόβοι τώρα του ΔΝΤ όμως στρέφονται στην αγορά των εμπορευμάτων, καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Olivier Blanchard, «οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω συνδυασμού της ισχυρής αύξησης της ζήτησης και μια σειρά από κρίσεις εφοδιασμού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Όσον αφορά το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2%-6% ανάλογα τον τύπο της οικονομίας (αναδυόμενη, αναπτυσσόμενη).
   Ποιες είναι επομένως οι αναμενόμενοι νέοι κίνδυνοι σύμφωνα με το ΔΝΤ; Η αύξηση των τροφίμων και των βασικών προϊόντων, κυρίως στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αλλά και οι τιμές πετρελαίου, όπου παρατηρήθηκε έκρηξη λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Η ενίσχυση της ανάκαμψης στις προηγμένες οικονομίες θα καταστήσουν αναγκαία τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα όσο διάστημα οι συγκρατημένες μισθολογικές πιέσεις, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι τραπεζικές πιστώσεις είναι υποτονικές. Ταυτόχρονα, οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να τοποθετηθεί σε μια βιώσιμη μεσοπρόθεσμη πορεία, με την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και με μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες και θεσμούς.


Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News