Έφτασε η ώρα της Ισπανίας

15 Απρ 2011

   Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σειρά έχει τώρα το τέταρτο «γουρούνι», δηλαδή η Ισπανία (Portugal, Ireland, Greece, Spain - PIGS). Η Ιρλανδία ήταν εύκολη υπόθεση, εξαιτίας της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος, η Ελλάδα δε μπορούσε να πει όχι, εξαιτίας συμφωνιών παλαιότερων ετών, ενώ και η Πορτογαλία έπειτα από την πτώση της κυβέρνησης λόγω της αντίδρασης για τα οικονομικά μέτρα που προσπάθησε να επιβάλει, αποτελούσε ένα ακόμα εύκολο «θύμα» της πολιτικής της διεθνούς οικονομίας.
   Ο δανεισμός της Πορτογαλίας θα είναι όπως φαίνεται καλύτερος από τον αντίστοιχο της Ελλάδας, με το επιτόκιο δανεισμού να είναι χαμηλότερο από το δικό μας. Η χρονική περίοδος αποπληρωμής θα καθορίσει ουσιαστικά και τα τελικά στάδια του πακέτου, με την Πορτογαλία να θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι δε θα προχωρήσει στα μέτρα που προχώρησε η Ελλάδα. Αυτό ωστόσο δε μπορεί να επιτευχθεί χάρη στο συνδυασμό του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Η προβλεπόμενη αναλογία του Μηχανισμού, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των χρημάτων του δανείου πρέπει να προέρχονται από το ευρωπαϊκό ταμείο και το υπόλοιπο ένα τρίτο από το ΔΝΤ, δεν αφήνει περιθώρια για αποφυγή αντίστοιχων με τα Ελληνικά δεδομένα μέτρων τα οποία φυσικά θα είναι «χορηγία» του ΔΝΤ και της ΕΕ. Άλλωστε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες, είχε αναγγείλει την απόφαση της χώρας να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας σε μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτή η δήλωση από μόνη της σημαίνει και τοκογλυφικούς όρους δανεισμού.

   Αυτούς τους όρους δανεισμού φαίνεται όμως να μη μπορεί να αποφύγει ούτε η Ισπανία. Η τάξη μεγέθους της ανάγκης για δανειακή ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της χρέος θα την αναγκάσει αργά ή γρήγορα στην αναζήτηση δανειακής βοήθειας. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ περιμένουν απλά την αίτηση, με την κατάρρευση της Μεσογείου να προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όλες της χώρες της Ένωσης. Η Γερμανία και η Γαλλία, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν χάρη στις δυνατές τους οικονομίες, σίγουρα θα θελήσουν την επιβολή μέτρων σε όλες τις χώρες με τεράστια χρέη, καθώς έχοντας δανείσει τις χώρες αυτές σύντομα θα αποκτήσουν πρόβλημα εξαιτίας της μη απόδοσης των τόκων από την πλευρά των δανειζόμενων. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στο πακέτο της Ισπανίας, το οποίο θα ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, θα συμμετέχει και η Ελλάδα ως μέλος της ένωσης. Θα δημιουργηθεί επομένως ένας κύκλος όπου η Ελλάδα θα δανείζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να δανείζει με τη σειρά της τις υπόλοιπες χώρες που έχουν δανειστεί από το ίδιο πακέτο.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News