Οι κίνδυνοι μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

27 Μαΐ 2011

   Ως ένα από τα σημαντικότερα διαδικτυακά εργαλεία της εποχής μας έχει αναδειχθεί δίχως αμφιβολία η χρησιμοποίηση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με τα πιο γνωστά από αυτά να είναι το Twitter και το Facebook. Η ταχύτατη διάδοση και χρήση αυτών είναι πραγματικά ένα εμπορικό επίτευγμα άξιο θαυμασμού σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς δύσκολα μπορούμε να βρούμε μία υπηρεσία στις μέρες μας που να έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη άνθηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
    Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί, πως το Facebook μετρά περισσότερους από 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες αυτή τη στιγμή, ενώ ο μέσος χρόνος παραμονής των χρηστών στο προφίλ τους ξεπερνά τα 55 λεπτά ημερησίως. Επιπλέον, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια χρήστες ανανεώνουν το προφίλ τους καθημερινά, ενώ κατά μέσο όρο κάθε χρήστης έχει 130 ηλεκτρονικούς φίλους. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και για το Twitter, ωστόσο πρόκειται για μία πλατφόρμα αρκετά νεότερη του Facebook, με αποτέλεσμα οι αριθμοί να είναι ελαφρώς μικρότεροι. Σίγουρα η συγκεκριμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι υπόλοιπες όπως το MSN και το Buzz, είναι για κάποιους εξαιρετικά σημαντικές, όμως τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιηθούν για τους ακριβώς αντίθετους λόγους;
   Ένα στοιχείο που μαρτυρά την επικινδυνότητα των παραπάνω ιστοσελίδων, είναι ότι προστίθενται σε μηνιαία βάση περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες μόνο στο Facebook. Αρκετές φωτογραφίες περιλαμβάνουν δεδομένα, όπως το σειριακό αριθμό της φωτογραφικής μηχανής, κάτι που μπορεί να αποτελέσει απειλή προς την ιδιωτική ζωή του χρήστη. Απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων ιστοσελίδων είναι η γνώση θεμελιωδών κανόνων ασφάλειας και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, ως δύο καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία των χρηστών (και κυρίως των παιδιών). Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως για την απόλαυση των άπειρων δυνατοτήτων που παρέχονται σε αυτού του είδους τις ιστοσελίδες, η διασφάλιση των προσωπικών μας δεδομένων αποτελεί τη νούμερο ένα προϋπόθεση.

   Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών μάλιστα, εξέδωσε παλαιότερα αναφορά στην οποία παραθέτει τα βασικότερα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, και παράλληλα προτείνει πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπισή τους. Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στους Ψηφιακούς Φακέλους Προσωπικών Δεδομένων, δηλαδή στη δημιουργία από τρίτους συλλογής από προσωπικές πληροφορίες διαφόρων χρηστών, τις οποίες και μπορεί να χρησιμοποιήσει εις βάρος τους. Παράλληλα, η επιλογή ως κωδικού πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης ή το νούμερο του προσωπικού τηλεφώνου, αποτελούν μη αξιόπιστες λύσεις, καθώς τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εύκολο κάποιος τρίτος να εντοπίσει, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η έκθεσή σας. Η ανάληψη επομένως πρωτοβουλιών με σκοπό την επαγρύπνηση και την εκπαίδευση, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι μία καλή λύση, η οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί από αναθεώρηση και εκ νέου ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News