Οι τρεις επιλογές του Μαΐου του 2010

23 Ιουν 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): […] Τον περασμένο Μάιο πριν ζητήσουμε τη στήριξη του Μηχανισμού, φώναξα συνεργάτες, οικονομολόγους και τους αρμόδιους Υπουργούς στο Γραφείο μου. Έγραψα στον πίνακα, όπως συνηθίζω, τρεις επιλογές, τις τρεις μοναδικές πραγματικές επιλογές που είχαμε μπροστά μας και είπα: «Εφόσον δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε, αξιολογήστε και επιχειρηματολογήστε υπέρ ή κατά των τριών παρακάτω επιλογών».

   Πρώτη επιλογή: η χρεοκοπία. Δηλώνουμε δηλαδή στάση πληρωμών. Δεύτερη επιλογή: Φεύγουμε από το ευρώ και δηλώνουμε και εδώ στάση πληρωμών, γιατί δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να πληρώσουμε σε δραχμές το χρέος μας που είναι σε ευρώ. Τρίτη επιλογή: Ζητάμε βοήθεια από το νέο ευρωπαϊκό Μηχανισμό που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε και διαπραγματευόμαστε έναν δύσκολο, αλλά οργανωμένο δρόμο μπροστά στην κρίση.
   Δεν έχω το χρόνο σήμερα βέβαια να παραθέσω όλη την επιχειρηματολογία γιατί απορρίφθηκαν οι δυο πρώτες επιλογές. Σε αυτή την τρίτη επιλογή κατέληξε και το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της 22ας Απριλίου 2010, την παραμονή της ανακοίνωσης της αίτησής μας για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης.
   Μπορώ να σας πω, όμως, ότι οι συνέπειες μιας επιλογής βίαιης χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ θα ήταν άμεσες, καταστροφικές για το ελληνικό νοικοκυριό, τις τράπεζες, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας που μπορεί να μας έφερνε πάλι στα ίδια, δηλαδή σε μια ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία από τον ίδιο ή άλλο μηχανισμό, έχοντας όμως πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. […] (Βουλή 19.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News