Δημοσκόπηση: Μία διαφορετική ερμηνεία

17 Ιουν 2011

   Σε πρόσφατη δημοσκόπηση (της Public Issue) φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ξεπέρασε, έστω και με μικρή διαφορά, το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου. Σύμφωνα με συγκεκριμένη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται με 31%, έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑ.Ο.Σ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%, ενώ η αποχή φτάνει το 38%. Παράλληλα ένας στους τέσσερις πολίτες πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει κάμψη. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνουν από ένα 23%, με το 55% των πολιτών να δηλώνουν κανένας. Το 74% εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θα μπορούσαν να κυβερνήσουν σωστά τη χώρα, ενώ το 59% απαντά πως στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές.

   Εάν προσπαθούσαμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά τη δημοσκόπηση τότε θα παρατηρούσαμε τα εξής αποτελέσματα. Το 69% δε θέλει για κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 73% αρνείται το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον το 89% βρίσκεται σε αντίθετη πλευρά από ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ενώ το 92% των πολιτών δε θα ψήφιζε για σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα του Καρατζαφέρη (ΛΑ.Ο.Σ.). Ακόμα, το 93,5% δεν εμπιστεύεται το τιμόνι της χώρας στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το νέο κόμμα της Μπακογιάννη αγγίζει το 97,5%. Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής σε περίπτωση εκλογών, θα ήταν μόλις 62%, καθώς η αποχή φτάνει το εξαιρετικά μεγάλο 38%. Την ίδια στιγμή, τρεις στους τέσσερις πιστεύει πως η κυβέρνηση δε θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, τα πρόσωπα των Παπανδρέου και Σαμαρά συγκεντρώνουν αρνητικό ποσοστό της τάξεως του 77%. Το ποσοστό που εκτιμά πως είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ θα μπορούσαν να κυβερνήσουν σωστά τη χώρα δε ξεπερνά το 26%, ενώ το 41%, απαντά πως στην παρούσα φάση χρειάζονται πρόωρες εκλογές.
   Με την παραπάνω ερμηνεία της δημοσκόπησης θα μπορούσε κανείς να παράγει περισσότερα συμπεράσματα για την πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ γίνεται εύκολα αντιληπτή η δυσαρέσκεια των Ελλήνων έναντι των άσχημων πολιτικών παιχνιδιών των κομμάτων.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News