Πορτογαλία και Ελλάδα: Δύο παράλληλα χρέη

22 Ιουν 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): […] Για να δούμε ποια είναι η αλήθεια, από πού ξεκινήσαμε εμείς, ποιο ήταν το βάρος που εμείς αναλάβαμε και από πού η Πορτογαλία.

   Η Πορτογαλία μπήκε στο μνημόνιο με χρέος 90% του ΑΕΠ. Εμείς μπήκαμε με χρέος 130% του ΑΕΠ. Η Πορτογαλία μπήκε με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς μπήκαμε με έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 36 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι μπορούσαμε να ξοδεύουμε, παραπάνω απ’ όσα εμείς είχαμε ως έσοδα στη χώρα μας. Η Πορτογαλία έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της στο πρώτο έτος μόνο κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 1,4 του ΑΕΠ και εμείς κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 5,5% του ΑΕΠ.
   Θέλετε να μιλήσουμε για το δημόσιο; Σε δωδεκάμηνη βάση η Πορτογαλία έχει μέσο μισθό 1.600 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 31% μεγαλύτερο, δηλαδή 2.100 μικτά. Να πούμε ότι ο Socrates είχε κάνει ήδη μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση εδώ και πολλά χρόνια, αντίστοιχη με τη δική μας πέρσι, ώστε να μη χρειάζεται να κάνει άλλες αλλαγές, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτήν τη στιγμή. Άρα, ας τελειώνουμε με τις εντυπώσεις ότι κάποιοι άλλοι ξέρουν να διαπραγματεύονται κι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε. Ας σταματήσουμε τα εύκολα λόγια ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές, χωρίς πυροτεχνήματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, γιατί αυτό το μνημόνιο το διαπραγματευόμαστε κάθε μέρα με σοβαρότητα, αξιοπιστία και επιχειρήματα και όχι λέγοντας ότι θα μειώσουμε τα ελλείμματα, μειώνοντας τους φόρους και αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες. […] (Βουλή 19.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News