Τι αποφασίστηκε για το μέλλον της Ελλάδας

22 Ιουλ 2011

   Η επιβεβαίωση της δέσμευσης υπέρ του ευρώ, αλλά και η συνέχιση κάθε προσπάθειας προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της ήταν η ουσία των δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:
- Νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
- Νέο πρόγραμμα, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, για πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιαστεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας.
- Συνεχή παρακολούθηση της πορείας των αλλαγών της Ελληνικής οικονομίας, με βάση την τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Επιμήκυνση της προθεσμίας λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα, κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα, από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 χρόνια κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών.
- Τα δάνεια του EFSF θα έχουν επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών 3,5%.
- Παράταση προθεσμιών λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού.
- Υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα.
- Απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα, η οποία θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση.
- Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της.
- Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο.
- Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Παροχή επαρκών πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News