Η πρώτη συνέπεια της επιλεκτικής χρεοκοπίας την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι δίχως αμφιβολία η μείωση τόσο της ρευστότητας στην αγορά, όσο και της εμπορευσιμότητας των αγαθών.
Η αγορά λειτουργεί βάσει του χρήματος που κινείται και ανταλλάσουν οι καταναλωτές με τις επιχειρήσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο οφείλουμε να εισάγουμε και τον όρο «κράτος». Ένα πρόβλημα δηλαδή κάλυψης των αναγκών των τραπεζών σε βαθμό που δε λειτουργεί πλήρως η διατραπεζική αγορά. Επομένως, με την επιλεκτική χρεοκοπία, γεγονός που θα μειώσει μισθούς συντάξεις, άρα και την κατανάλωση, θα παρουσιαστεί άμεσα το πρόβλημα της εύρεσης ρευστού. Το παραπάνω σενάριο επομένως θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, ενώ την ίδια στιγμή θα παρουσιαστεί η δυσκολία πώλησης των υπολοίπων εμπορευμάτων.
Όταν κλείνει μία επιχείρηση, εφόσον δεν έχει προηγηθεί το λεγόμενο «ξεπούλημα», μένουν στον επιχειρηματία ένα σύνολο από αγαθά τα οποία είτε τα καταστρέφει, είτε τα κρατά στην κατοχή του. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με το οποίο η εύρεση αγοραστή για ένα αγαθό είναι εξαιρετικά δύσκολη, τότε σημαίνει πως η εμπορευσιμότητα του προϊόντος είναι πολύ μικρή.