Η διαφορά της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ είναι στην «κοινή» πολιτική

24 Αυγ 2011

   Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, είναι κατά βάση πολιτικό πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει ως προς αυτό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρωζώνη, όμως, δεν υπάρχουν τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά των ΗΠΑ. Υπάρχει ένα κοινό νόμισμα που παίζει έναν σημαντικό διεθνή ρόλο, δεν υπάρχουν όμως στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι αντίστοιχοι αμερικανικοί θεσμοί πολιτικής ολοκλήρωσης.

   Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως η Fed στις ΗΠΑ γιατί η έλλειψη ισχυρής ομοσπονδιακής κυβέρνησης της επιβάλει να λειτουργεί ως ο βασικός ενοποιητικός παράγοντας της Ευρωζώνης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μία πολιτική σκληρού ευρώ, σταθερών τιμών και ελεγχόμενης νομισματικής κυκλοφορίας. Στην πραγματικότητα, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, ισχύει στην Ευρωζώνη ένας αυστηρός δημοσιονομικός κανόνας, ως προς το ανεκτό ύψος του ελλείμματος (3% του ΑΕΠ) και το ανεκτό ύψος του χρέους (60% του ΑΕΠ).
   Το πολιτικό όργανο που αποφασίζει στην Ευρωζώνη δεν είναι ένας θεσμός, όπως ο Πρόεδρος και η διοίκηση του μαζί με το Κογκρέσο, στις ΗΠΑ. Είναι 17 διαφορετικές κυβερνήσεις που λειτουργούν μέσα σε 17 κοινοβουλευτικά συστήματα διακυβέρνησης, εξαρτώνται από 17 διαφορετικά εθνικά κοινοβούλια και ακολουθούν 17 διαφορετικούς πολιτικούς και εκλογικούς κύκλους.
   Υπάρχουν στην Ευρωζώνη κυβερνήσεις ισχυρές με νωπή εντολή, κυβερνήσεις συνεργασίας, κυβερνήσεις μειοψηφίας, κυβερνήσεις υπηρεσιακές, κυβερνήσεις που περιμένουν εκλογές σε λίγες εβδομάδες. Είναι πάντα πολύ δύσκολο να ζητούν οι κυβερνήσεις έγκριση από τα κοινοβούλιά των χωρών τους προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Οι φορολογούμενοι έχουν παντού τις ίδιες ευαισθησίες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γίνεται ορατή μέσα από την ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα, αλλά είναι δύσκολο να λάβει τη μορφή οικονομικής βοήθειας με ζεστά λεφτά.

Onus News More
@ Μετά το δημοψήφισμα, εκλογές και άλλο πολίτευμα…
@ Η ελληνική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία
@ Το ευρώ οδήγησε στην αναδιανομή του Ευρωπαϊκού πλούτου
@ Μνημόνιο διάρκειας 40 ετών
@ Η Αμερική έχει το ποιοτικότερο χρέος στον κόσμο
@ Το πρώτο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο ένα blog

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News