Πατραϊκός, Ιωάννινα και Κατάκολο στις έρευνες για Πετρέλαιο

24 Οκτ 2011

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): […] Στις 22 Αυγούστου, πριν από περίπου δύο μήνες, ψηφίστηκε ο νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι ο νόμος με τον οποίο κάνουμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, θεσμοθετούμε τον Εθνικό Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων και δεύτερον, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, έτσι ώστε η πατρίδα μας να είναι οχυρωμένη με βάση τις νεότερες, αλλά και περιβαλλοντικά αυστηρότερες διαδικασίες, προκειμένου να κάνουμε έρευνες πετρελαίου.

   […] Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2011, προκηρύξαμε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ένα διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να γίνουν σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
   Αμέσως μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου, δώσαμε στη δημόσια διαβούλευση δύο πολύ σοβαρά κείμενα. Το ένα κείμενο ήταν το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του φορέα και το δεύτερο κείμενο ήταν το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να στελεχωθεί το διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Προσπαθούμε, λοιπόν, να μη χάσουμε, αν αυτό είναι δυνατόν, ούτε μια μέρα. Άρα, θέλω να πω ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο των προηγούμενων δεκαετιών.
   […] Το 1997 ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα έβγαλε γύρο παραχωρήσεων και έβγαλε έξι περιοχές: τα Ιωάννινα, τους Παξούς, τον Πατραϊκό, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και το Κατάκολο. Από αυτές, λοιπόν, τις περιοχές που δόθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος μόνο σε τρεις, αν θυμάμαι καλά. Για μία μάλιστα από αυτές υπήρξαν τεχνικά προβλήματα και δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες.
   […] Πρέπει να σας πω ότι σε μια πολύ ευρεία συζήτηση με ειδικούς ανθρώπους του χώρου, μου εισηγήθηκαν -και το αποδέχθηκα- από τις έξι αυτές περιοχές να δώσουμε μόνο τις τρεις, δηλαδή το Κατάκολο που έχει ένα μικρό κοίτασμα -αλλά το γνωρίζει όλος ο κόσμος και νομίζουμε ότι θα έχει ενδιαφέρον- τον Πατραϊκό, ο οποίος έχει καλές προβλέψεις, παρά τα δύσκολα σεισμοτεκτονικά του χαρακτηριστικά και τα Ιωάννινα στα οποία προσβλέπουμε να έχουμε ακόμα καλύτερα ευρήματα από αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, κυρίως επειδή στα βορειότερα σύνορά μας προς την Αλβανία υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Άρα, η απάντηση είναι «ναι, δώσαμε τρεις από τις έξι περιοχές που είχαν βγει σε διαγωνισμό το 1997, διότι αυτό για πρώτη φορά επιτρέπεται». Θα μπορούσατε να μου πείτε γιατί δεν δίνουμε και τις έξι. Θεωρώ ότι το πρώτο βήμα μας. […] (Βουλή 13.10.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News