Με αφορμή την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού: Πόσο μας κοστίζουν οι βουλευτές;

25 Νοε 2011

   Κατατέθηκε και ψηφίσθηκε ο νέος προϋπολογισμός, αφού έτσι και αλλιώς υπάρχει η συναίνεση των συγκυβερνούντων (βλέπε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ). Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής (και παραλίγο Πρωθυπουργός) τον προϋπολογισμό για το 2012, ανέφερε:

   «Με τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται, άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Έχουν αποφασιστεί από την Τρόικα. Έχουμε πλέον καθαρές σχέσεις με τους πολίτες».
   Όμως επειδή γνώμη έχουμε και μνήμη έχουμε, αρκεί να θυμηθούμε τα λόγια που είχαν ειπωθεί έναν χρόνο πριν, από τον τότε υπουργό Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου):
   «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσα είναι ο πρώτος που καλύπτει όλες τις δαπάνες του κράτους, οι στόχοι στον προϋπολογισμό δεν είναι ευχές, καθώς έχουν αποφασιστεί με την τρόικα. Λέμε στους Έλληνες πολίτες ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες, ότι, ήδη, αρχίζει και φαίνεται η θετική προοπτική για τη χώρας μας, ότι ανακτούμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε τα τελευταία χρόνια, την εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές, από τους εταίρους».
   Δηλαδή ο ένας λόγος, αντιγραφή του άλλου…
   Δηλαδή κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια και τα ίδια και δυστυχώς κάθε χρόνο οι εκάστοτε «Σωτήρες μας», παίζουν με τα λόγια, αλλά συγχρόνως παίζουν και μαζί μας. Ο ένας έλεγε πέρυσι σε μας τους Έλληνες πως δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες μας (το πόσο χαμένες βέβαια πήγαν, αποδείχθηκε τον ίδιο χρόνο) και ο φετινός υπουργός, μας ξεκαθαρίζει πως έχει πλέον μαζί μας καθαρές σχέσεις και πως δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα.
   ΑΡΚΕΙ βέβαια να πάνε οι προβλέψεις τους κατ’ ευχήν.
   ΑΡΚΕΙ να «ΜΑΖΕΨΟΥΝ» τα χρήματα που περιμένουν. Βέβαια αυτό μας λένε κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα 2 τελευταία, όμως ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε προχθεσινή του συνέντευξή του ο δίνει μία άλλη διάσταση στην «ελληνική κρίση». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά θα χρειαστούν περίπου 2 με 3 χρόνια προκειμένου να μπουν σε καλό δρόμο οι μεταρρυθμίσεις και πιθανώς και νέα μέτρα.
   Αναλογιζόμενοι όμως και τις λοιπές δηλώσεις των «κρατούντων» και την προτροπή τους να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε με μείωση των μισθών και των ημερομισθίων μας (ακόμη και σε ποσοστά του 50%), να βάλουμε πλάτη δίχως να βαρυγκωμούμε με τις πολλαπλές φορολογικές «επιδρομές» που δεχόμαστε, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό 2012 για τους «300» εκλεκτούς και θα καταλάβουμε πως δυστυχώς. ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ θα βάλουμε πλάτη.
   Μπορεί να είναι μειωμένος κατά 27 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με εκείνον του 2011, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012 που ψηφίστηκε σήμερα κατά πλειοψηφία και να ανέρχεται στο ποσό των 170.972.000 ευρώ.
   Την ίδια στιγμή σε 2,17 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι συνολικές περικοπές στους βουλευτές. Ειδικότερα, στα 2.125.000 ευρώ η μείωση για την συμμετοχή τους στις επιτροπές, στα 39.400 ευρώ το ψαλίδισμα τους επιδόματος γραφείου και στα 10.500 ευρώ η περικοπή των εξόδων κίνησης.
   Ωστόσο μία προσεκτική ανάγνωση όλων των κονδυλίων ανά κωδικό αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού φανερώνει τα ακριβή ποσά που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για μία σειρά από παροχές προς τους 300.
   Επίδομα οργάνωσης γραφείου βουλευτών 8.146.900 ευρώ.
   Έξοδα κίνησης βουλευτών 1.705.100 ευρώ.
   Συμμετοχή σε επιτροπές 2.875.000 ευρώ.
   Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης (αυτοκίνητα) 3.800.000 ευρώ.
   Μετακινήσεις στο εσωτερικό 1.555.000 ευρώ.
   Μετακινήσεις στο εξωτερικό 950.000 ευρώ.
   Σε ότι έχει να κάνει με τους συνεργάτες τους κοστίζουν ετησίως 12.786.600 και το απίστευτο ποσό των 5.581.100 ευρώ αγγίζει η απασχόλησή τους πέραν του κανονικού ωραρίου (βλέπετε υπερωρίες).
   Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα της Βουλής καταβάλλεται ετησίως για:
   ΕΥΔΑΠ 100.000 ευρώ
   ΔΕΗ 1.250.000 ευρώ
   Φυσικό αέριο 180.000 ευρώ
   Δαπάνες κινητής τηλεφωνίας 650.000 ευρώ
   Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών 400.000 ευρώ
   Είδη καθαριότητας 85.000 ευρώ
   Δηλαδή κάθε βο(υ)λευτής μας κοστίζει κατά μέσο όρο (αφού οι αποδοχές τους επηρεάζονται από τα έτη βουλευτικής παρουσίας και άλλους παράγοντες) 569.906,66 ευρώ το χρόνο ή αν προτιμάτε 47.492,17 ευρώ τον μήνα ή 1.583 ευρώ την ημέρα!
   Για να μην νομίζουμε πάντως, πως μόνο στην Ελλάδα σκέφτονται τις περικοπές, όσον αφορά την κατάρτιση των προϋπολογισμών, αξίζει να αναφέρω πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις των «27», κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012. Στο ρυθμό της ευρωπαϊκής κρίσης, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει τον περιορισμό των δαπανών στα 129 δισεκατομμύρια ευρώ.
   Τώρα βέβαια πως μπορεί αυτούς τους προβληματισμούς μου να τους ενστερνιστεί και να απασχολήσει τα μέλη της κυβέρνησης, είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα. Πως μπορεί τέτοιοι προβληματισμοί και ανησυχίες να «συγκινούν» μια (συγ)κυβέρνηση που θα αγωνιζόταν πραγματικά για το ξεπέρασμα της κρίσης και το μέλλον αυτού του τόπου, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Ούτε βεβαίως στα πιο τρελά μας όνειρα. Ας ελπίσουμε ότι η γενίκευση της κρίσης στην Ευρώπη θα αναθεωρήσει (αν όχι ματαιώσει) όλη αυτήν την παράνοια…
   Όσο για μας να δούμε, αν κάποτε σαν λαός θα βάλουμε μυαλό και δεν ξαναπέσουμε στο σφάλμα να ξαναψηφίσουμε πάλι τους ίδιους!
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News