Συνέντευξη του επικεφαλής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν

5 Φεβ 2012

   Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε πως είναι ανάγκη για μείωση του μισθολογικού κόστους ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Υπογραμμίζει την ανάγκη ευθυγράμμισης των μισθών με την παραγωγικότητα και επικαλείται τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος.


   Πιο συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

- Υποστηρίζετε την ανάγκη μείωσης των μισθών;
- Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε σε αυτό: η Ελλάδα έχει ακόμη ένα μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, χρειάζονται δράσεις σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στους μισθούς, αλλά είναι σαφές ότι οι μισθοί είναι -για την οικονομία συνολικά- αρκετά μεγάλοι σε σχέση με την παραγωγικότητα της Ελλάδας.

- Άρα, θεωρείτε ότι απαιτείται μείωσή τους;
- Θα μπορούσε κάποιος να ελπίζει ότι η παραγωγικότητα θα αυξανόταν με κάποιο μαγικό τρόπο σε επίπεδα που θα δικαιολογούσαν τα τρέχοντα μισθολογικά επίπεδα. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, αλλά υπάρχουν όρια σε αυτήν τη διαδικασία. Συνεπώς, μέρος της προσαρμογής πρέπει να προέλθει από τη στενότερη ευθυγράμμιση της παραγωγικότητας σε μεμονωμένες επιχειρήσεις με τους μισθούς. Οι μεταρρυθμίσεις στον μηχανισμό καθορισμού των μισθών, στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε με αυτό. Το σημείο για το οποίο χρειάζεται να πεισθούμε περισσότερο είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προσφέρουν αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Αν δεν συμβεί αυτό, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να εξετάσει πιο άμεσες παρεμβάσεις για μια προσωρινή περίοδο, έως ότου οι μεταρρυθμίσεις τεθούν σε ισχύ. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στον κατώτατο μισθό και πιθανώς στον 13ο και τον 14ο μισθό. Βρισκόμαστε ακόμη σε συζητήσεις γι’ αυτό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κάτι. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι είδους μεταρρυθμίσεις εξετάζει η κυβέρνηση.

- Πιθανή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού δεν θα στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα;
- Συζητούμε το θέμα της μισθολογικής πολιτικής. Εάν υπάρξει μια ισχυρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των μισθών που θα μας πείθει ότι οι μισθοί θα προσαρμοσθούν χωρίς άμεση παρέμβαση, τότε δεν χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση. Αλλά είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επειδή με ρωτήσατε για τα Ταμεία, όποια λύση αποφασίσουμε θα λάβει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ώστε να μην υπάρξουν κενά.

- Επιμένετε στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά εάν οι κοινωνικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν είναι το μισθολογικό κόστος, γιατί δίνετε τόση έμφαση στον υπάλληλο των 700 ευρώ; Αυτός είναι η ουσία της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας;
- Αναμένουμε να υπάρξει ένας συνδυασμός παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στον μισθολογικό μηχανισμό για να γίνει πιο ευέλικτος. Θα πρέπει να το συζητήσουμε. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τίποτα.

- Θα επανέλθω. Πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός;
- Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός είναι 35% χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι 20% χαμηλότερος. Και η Ισπανία έχει τεράστια ανεργία. Η ανεργία στους νέους, που φθάνει στην Ελλάδα το 40%, αποτελεί κάτι σκανδαλώδες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι νέοι με ελάχιστη εμπειρία και παραγωγικότητα θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις και δεν θα παραγκωνίζονται στην αγορά εργασίας λόγω ενός υπερβολικά υψηλού κατώτατου μισθού.

- Πρέπει να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί;
- Είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα: το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών.

- Και πρέπει να γίνει άμεσα;
- Αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Απαιτείται τεχνική προεργασία. Είναι ένας τομέας όπου έχουμε δει καθυστερήσεις και πρέπει να ανακτήσουμε τη δυναμική.

- Που σημαίνει, με απλά λόγια, απολύσεις εργαζομένων.
- Εάν εργάζονται σε μια επιχείρηση που δεν είναι απαραίτητη, ναι, πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα αναγκαστικών απολύσεων. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων στον δημόσιο τομέα θα προέλθει από συνταξιοδότηση.

- Παραδέχεστε ότι κάνατε λάθη;
- Νομίζω ότι όντως η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε υπερβολικά στη φορολογία και στην αύξηση των φόρων. Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών. Αυτός είναι ένας από τους τομείς, που θα μπορούσαμε να είμαστε πιο πειστικοί προς την κυβέρνηση.

- Είστε ανήσυχος για το γεγονός ότι οι πολιτικές που προωθείτε προκαλούν βαθιά ύφεση;
- Ναι, είμαι. Η ύφεση, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτα για μια χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα των υπερβαλλόντων ελλειμμάτων και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας - και η οποία πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση μιας επίπονης διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εξίσου επίπονων μεταρρυθμίσεων την ίδια στιγμή. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΔΝΤ έχει επιστήσει την προσοχή σε σχέση με τις επιπτώσεις ενός υπερβολικού ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παρότι η Ελλάδα θα πρέπει σίγουρα να συνεχίσει τη μείωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε -σκεπτόμενοι και ότι η ανεκτικότητα της κοινωνίας και η πολιτική υποστήριξη έχουν περιορισμούς- ότι έχουμε επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με λίγο αργότερο ρυθμό όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και να προχωρήσουμε ταχύτερα -πολύ ταχύτερα- με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
(πηγή: Απόσπασμα Συνέντευξης στην «Κ»)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News