Επιτέλους λίγο έλεγχος στο δημόσιο

4 Απρ 2012

   Οι αντιδράσεις σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων στο δημόσιο ποικίλουν, ωστόσο σίγουρα όλοι μας αναγνωρίζουμε τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει αλλαγές, που θα θέλαμε εδώ και χρόνια.

   Άλλωστε, πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης λάθος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι επί δεκαετίες φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τα λάθη των κυβερνήσεων, όμως σήμερα με τόσα προβλήματα και κυρίως στον οικονομικό τομέα, οφείλει το κράτος να μεριμνήσει για τους υπαλλήλους που δε συμμετέχουν στη νέα πραγματικότητα.
   Το νέο και πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση, σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων, έχει ως βασικό στοιχείο -εκτός των άλλων- τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των υπαλλήλων, σύμφωνα με το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα. Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενο του αποτελεί εξίσου μία καινοτομία. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».
   Παράλληλα θα υπάρχει τριμηνιαίος έλεγχος σε υπηρεσίες και άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση, ενώ τη διαδικασία θα την εποπτεύει το νεοσυσταθέν 7μελές Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.
   Ακόμα, στο διάταγμα προβλέπεται η χορήγηση επιδομάτων που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης, όπως επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.
   Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

   Το τεστ
   Όλα δείχνουν ότι με βάση τις προτάσεις των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και με τη συμβολή του ΑΣΕΠ θα καθοριστεί ένα ερωτηματολόγιο με 80 ερωτήσεις στο οποίο κατά περίπτωση θα υπάρχουν και οι ανάλογες απαντήσεις μεταξύ των οποίων θα έχει να επιλέξει ο εξεταζόμενος. Από τις 80 ερωτήσεις οι 40 θα αφορούν σε γενικά διοικητικά θέματα και οι 40 θα είναι εξειδικευμένες ανά κλάδο. Το τεστ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ώρες και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν αυτόματα αφού η αξιολόγηση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το γραπτό τεστ θα “δώσει” το 20% της τελικής αξιολόγησης του εξεταζόμενου. Σύμφωνα με την εφημερίδα το “Έθνος” το 25 με 30% της βαθμολογίας θα κρίνει η εκπαίδευση του κάθε υπαλλήλου (πτυχία κλπ), άλλο ένα 10-15% θα κρίνεται από την επιμόρφωση, μεγάλο βαρύτητα θα έχει εμπειρία, ως και 35% της βαθμολόγησης και ένα 5-10% θα λαμβάνεται υπόψη η γνώση ξένων γλωσσών.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News