Γ. Στουρνάρας στο Economist: Τι κάνει ακριβώς το Μνημόνιο;

17 Απρ 2013

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα
στο Συνέδριο του Economist με τίτλο
«Europe Unbound Overcoming stagnation: re-igniting Greece’s potential»

[…] Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός Ευρωζώνης να σε δανείσει, τότε διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς.
   Η εναλλακτική λύση θα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Αυτή, όμως, θα ήταν καταστροφική λύση. Το βιοτικό μας επίπεδο θα έπεφτε πάρα πολύ και θα γύριζε πολλές δεκαετίες πίσω.
   Υπογράψαμε λοιπόν αυτή τη συμφωνία διάσωσης που ονομάζεται Μνημόνιο. Τι κάνει ακριβώς το Μνημόνιο; Μας αναγκάζει, θα λέγαμε στην ουσία, να κλείσουμε το κενό μεταξύ παραγωγής και εγχώριας δαπάνης. Αυτό το κενό ήταν αρκετά μεγάλο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα παρήγαμε 100 και δαπανούσαμε μεταξύ 105 και 120. Ακριβώς αυτό το κενό είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είναι ελλειμματικό. Ήταν ελλειμματικό για πάρα πολλά χρόνια.
   Άρα, αναγκαζόμαστε τώρα να κλείσουμε αυτό το κενό μεταξύ παραγωγής και εγχώριας δαπάνης, που οδήγησε στην υπερχρέωση -στο μεγάλο εξωτερικό χρέος.  Επίσης, το Μνημόνιο μας προσφέρει χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές παραμένουν κλειστές.
   Ευχής έργο είναι η προσαρμογή αυτού του κενού να γίνει περισσότερο με αύξηση της παραγωγής και λιγότερο με μείωση της εγχώριας δαπάνης. Αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές και την αποκατάσταση της ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία για να αυξηθούν οι επενδύσεις.

   Στο Eurogroup πετύχαμε ήδη -παρ' όλο που πολλοί προσποιούνται ότι το αγνοούν- τα εξής σημαντικά πράγματα:
1. Να μειώσουμε το χρέος μας κατά 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Αυτό έγινε τόσο με την επαναγορά, όσο και με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και με άλλους τρόπους.
2. Μειώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού μας κάτω από το 2%. Πόσες άλλες χώρες άραγε έχουν την ευκαιρία αυτή;
3.  Δόθηκε επιμήκυνση εξόφλησης μέχρι το 2040 και περίοδος χάριτος 10 χρόνια.
4. Η απαίτηση δημοσιονομικής εξυγίανσης επεκτάθηκε κατά δυο χρόνια μέχρι το 2016, αντί για το 2014 που ήταν στην αρχή.
5. Επιστρέφονται στην Ελλάδα από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, μέσω των Κυβερνήσεών τους, τα κέρδη και οι υπεραξίες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.
6. Προβλέπονται πρόσθετα οφέλη, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Στο σημείο αυτό θα επανέλθω γιατί κατά την άποψή μου αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας μας.

   Τα 2/3 της προσαρμογής έχουν γίνει
   Μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2016 και τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα. Η εναπομείνασα προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Υπάρχει φως δηλαδή στην άκρη του τούνελ, απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα.
   Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Κατά την άποψή μου, ο μείζον στόχος σήμερα είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από φέτος, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, δηλαδή να ζητήσουμε μια δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News