Γ. Στουρνάρας: Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας

4 Μαΐ 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): […] Θα μπορούσε η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, να κάνει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει σήμερα; Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν  υπάρχει άλλη χώρα εκτός ευρωζώνης να σε δανείσει, τότε διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου.
   Η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Θα ήταν και είναι καταστροφική η λύση αυτή. Το βιοτικό μας επίπεδο θα έπεφτε τόσο πολύ που θα γύριζε πολλές δεκαετίες πίσω. Ποιο ήταν το βασικό πρόβλημα μέχρι σήμερα; Το βασικό πρόβλημα ήταν η διαρκής απόκλιση μεταξύ παραγωγής και εγχώριας δαπάνης. Παρήγαμε ετησίως εκατό -να το πω απλά- και η εγχώρια δαπάνη κυμαινόταν μεταξύ εκατόν πέντε και εκατόν είκοσι. Η διαφορά είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είναι ελλειμματικό όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δημιούργησε τη μεγάλη υπερχρέωση.
   Άρα, τι κάνουμε τώρα; Με τη συμφωνία που κάνουμε κλείνουμε το κενό μεταξύ παραγωγής και εγχώριας δαπάνης. Επίσης οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές παραμένουν κλειστές. Ευχής έργον αυτή η προσαρμογή είναι να γίνει περισσότερο με αύξηση της παραγωγής και λιγότερο με μείωση της εγχώριας δαπάνης. […] (Βουλή 28.4.2013)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News