Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη συνέχεια της Ελληνικής λιτότητας

2 Απρ 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης Onus News, http://onusnewsgr.blogspot.com

Θα πίστευε κανείς άραγε, ότι το χθεσινό Eurogroup ήταν αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας για άμεση έξοδο της χώρας στις αγορές, και άμεση ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας; Σαφώς και όχι. Η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας, προτείνοντας μάλιστα τη δίχως διαπραγμάτευση αποδοχή των αιτημάτων της τρόικας.
   Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική επίδοση είναι σε καλό δρόμο για να υπερβεί τους στόχους προγράμματος το 2013 και να τους συναντήσει το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους.
   Ωστόσο, δίνεται έμφαση στην πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος των προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) της αγοράς και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
   Για ακόμα μία φορά, προωθούνται νέα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνει ενέργειες όπως η απελευθέρωση της αγοράς των μεταφορών και των ενοικιάσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που όμως δε θα έχουν τελικά όφελος στην ελληνική εργατιά. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει δεσμευτεί για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και για την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων (με πρώτη τη ΔΕΗ) και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα παρέχουν προσωρινή χρηματοδότηση προς την κυβέρνηση.
   Στόχος, να αντέξει μέχρι τις Ευρωεκλογές, και στη συνέχεια να περάσει νέα οικονομικά μέτρα, εάν και εφόσον καταφέρει να συγκεντρώσει ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα ως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν είναι εφικτό, ενώ παράλληλα, η οικονομική ύφεση θα βαθαίνει στην Ελληνική οικονομία, η οποία ήδη έχει στεγνώσει. Οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που προωθούνται, δε λαμβάνουν υπ’ όψιν την ήδη χρεωμένη πολιτεία, και την υποτιμημένη αξία της εργασίας.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News