Ποιος είναι ο νέος Πάπας, ο Αργεντινός Ιησουίτης καρδινάλιος, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

16 Μαρ 2013

Ο 76χρονος καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο κατάγεται από την Αργεντινή. Είναι ο υπ’ αριθμόν 266 πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, με το όνομα Φραγκίσκος Α’. Εξελέγη κατά την 5η ψηφοφορία, μιάμιση μέρα από την έναρξη της διαδικασίας. Είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος πάπας εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια.
   Χιλιάδες πιστοί βρίσκονταν επί ώρες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πανηγυρίζοντας την εκλογή του νέου ποντίφικα. Στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο Πάπας Φραγκίσκος Α’, είπε ότι: «Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου». Κάλεσε τους πιστούς  «να ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης και του ευαγγελισμού». Επίσης ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή και να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣΤ.
   Ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από Πάπα. Είναι ο πρώτος Ιησουίτης που εκλέγεται Πάπας. Επιπλέον είναι ο πρώτος που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος μη ευρωπαίος Πάπας τα τελευταία 1.200 χρόνια. Ο τελευταίος ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ο 3ος που γεννήθηκε στη Συρία. Είναι 76 ετών και ήταν από το 1998 Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News