Ανακυκλώνοντας σωστά

26 Φεβ 2015

Καθημερινά όλο και ένας πιο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αποκτά οικολογική συνείδηση και αποφασίζει να συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση διαπιστώνοντας έμπρακτα τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει αυτή στο περιβάλλον μας και κατ’ επέκταση στην καθημερινή μας ζωή άκοπα και εύκολα.
   Η χώρα μας μπορεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσο αφορά τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν το κομμάτι της ανακύκλωσης αλλά το ελπιδοφόρο είναι πως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα ποσοστά πλέον των πολιτών που ανακυκλώνουν και ευαισθητοποιούντο σε ένα τόσο λεπτό θέμα  αυξάνονται συνεχώς και σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, και σαν άμεση συνέπεια και αποτέλεσμα αυτό έχει την μειώσει περίπου κατά 35% του όγκου των οικιακών απόβλητων που κατέληγαν στις χωματερές τις χώρας μας.
   Οι κάδοι ανακύκλωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που η πρόσβαση σε αυτούς είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού σχεδόν όλες οι γειτονιές πια και τα μεγάλα πολυκαταστήματα διαθέτουν ανακυκλικούς κάδους για να μας εξυπηρετούν. Τον τελευταίο καιρό πάρα πολλοί δήμοι προσθέτουν σε κεντρικά σημεία κάδους ανακύκλωσης για γυάλινες συσκευασίες τα ποσοστά ανακύκλωσης και συνεπώς συμμετοχής εκεί δεν είναι ακόμα τα αναμενόμενα και βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το γυαλί είναι ένα υλικό εξολοκλήρου ανακυκλώσιμο και συνεπώς όταν αυτό ανακυκλωθεί μας δίνει την δυνατότητα  να έχει έναν συνέχει κύκλο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας συνεχώς, επίσης ελάχιστοι γνωρίζουν και πώς να το ανακυκλώνουν σωστά, καθώς τις γυάλινες συσκευασίες καλό θα ήταν να απορρίπτονται αφού έχουμε αφαιρέσει ετικέτες και τις έχουμε ξεπλύνει.
   Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ανακυκλώσιμο υλικό είναι οι ηλεκτρικοί συσσωρευτές η αλλιώς οι μπαταρίες. Στην Ελλάδα κατά μέσο ορό κάθε έτος χρησιμοποιούνται 2.500 τόνοι φορητών μπαταριών και το ποσοστό τις ανακύκλωσης φτάνει περίπου το 33% την τελευταία τριετία, αυτό είναι πολύ σημαντικό νούμερο όταν μάλιστα οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν είναι πολύ μεγάλες και βλαβερές λόγο τις σύνθεσης τους, άλλωστε είναι ένα αντικείμενο που όλοι πάνω κάτω χρησιμοποιούμε και έχουμε αρκετές στα σπίτια μας.
   Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει κατά καιρούς είναι ότι πολλές φορές οι κάδοι ανακύκλωσης χρησιμοποιούνται από μια μικρή μερίδα συνανθρώπων μας ως κάδοι σκουπιδιών, πετώντας μια σακούλα σκουπιδιών  δυσκολεύουμε πάρα πολύ τον εντοπισμό και τον  διαχωρισμό των αντικειμένων και έτσι μπορεί να πάει «χαμένο» ένα μεγάλο ποσοστό από ανακυκλώσιμο υλικό, ακυρώνοντας έτσι ακόμα και ένα κομμάτι από την προσπάθεια όσων έκαναν ανακύκλωση στον συγκεκριμένο κάδο.
   Στο χέρι μας είναι λοιπόν να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης, υπεύθυνα, ακόμα και ενημερώνοντας εμείς οι ίδιοι  τους φίλους μας, τους συγγενείς και τους γείτονές μας για αυτή την προσπάθεια . Και στον δρόμο αν βλέπουμε κάποιον ο οποίος πάει να κάνει ένα λάθος στον τρόπο απόρριψης απορριμμάτων, ιδιαίτερα όταν αφορούν κάδους ανακύκλωσης καλό είναι να τον βοηθήσουμε ενημερώνοντας τον ώστε να κάνει το σωστό. Το συμπέρασμα που ανακύπτει από έρευνες και στατιστικές είναι μεν ενθαρρυντικό για τον αριθμό υλικών που ανακυκλώνουμε , αλλά δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς πρέπει να περάσουμε πράξεις όπως η ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας .Επίσης βοηθάμε και τους εργαζόμενους στην συλλογή των απορριμμάτων να κάνουν πιο εύκολα τη δουλεία τους και με ασφάλεια αλλά και κερδίζοντας χρόνο.
   Έχοντας αποκτήσει οικολογική συνείδηση, και με τη σωστή ενημέρωση, μπορούμε να ανακυκλώνουμε περισσότερα απορρίμματα με σωστό τρόπο. Μέρα με την μέρα να φροντίζουμε να έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον γύρω μας και ένα καλύτερο βιοτικό  επίπεδο για την γειτονία μας και την πόλη μας.

Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες:
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News