Ο Αλέξης Τσίπρας για αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ, περιουσιολόγιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές

16 Μαρ 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής στις 8.2.2015 είχε παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για να μπει ένα τέλος στη φοροδοτική ανισότητα.
   Πιο συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Η φορολογική δικαιοσύνη είναι δυστυχώς μία άγνωστη λέξη για τη χώρα μας και η συνταγματική επιταγή για αναλογική φορολογική επιβάρυνση παραμένει ακόμα κενό γράμμα.
   Η νέα Κυβέρνηση δεσμεύεται και από αυτό εδώ το Βήμα ότι θα θέσει ένα τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό αυτό παραλογισμό, στον ανορθολογισμό και στην αδικία. Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει στα κοινά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα, όπως ρητά επιβάλλει το Σύνταγμα.
   Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας που είναι αναγκαία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις.
   Συγκεκριμένα, καθιερώνουμε ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12. 000 ευρώ.
   Προχωράμε στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του Περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και το αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση.
   Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επενδύοντας στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και στην αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών. Παίρνουμε αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης και επιβάλλουμε αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. Βάζουμε τέλος στη βιομηχανία των χαριστικών τροπολογιών και εξαιρέσεων. Κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται πλέον άμεσα με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.
   […] Γι’ αυτόν το λόγο, προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζουμε τις εκατό δόσεις για τη διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλόμενων χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες. Άμεσα καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει αντισυνταγματικά το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός των οφειλετών που σύρονται καθημερινά στα κρατητήρια.».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News