Υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. η πλειοψηφία των Βρετανών

8 Ιαν 2016

Υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας ORB, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.


   Ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, προωθεί μια συμφωνία με τους άλλους ηγέτες των 28 χωρών για αλλαγές στην ΕΕ, πριν το βρετανικό δημοψήφισμα που αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούνιο, η σφυγμομέτρηση αποκαλύπτει ότι η αντίθεση των πολιτών της χώρας του στην Ένωση αυξάνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
   Η δημοσκόπηση έδειξε ότι παρότι το 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ της παραμονής. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα "Brexit", ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% που παρατηρούνταν πριν από ένα χρόνο.
   Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα συγκλονίσει την ΕΕ σε βάθος, καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ένωσης.
   Οι υποστηρικτές της ΕΕ προειδοποιούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ζημιώσει την οικονομία της Βρετανίας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει την διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενθαρρύνοντας μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας.
   Οι αντίθετοι προς την ΕΕ δηλώνουν ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ευημερία εκτός της Ένωσης. Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), τη Φινλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).
   Και στις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην ΕΕ φτάνει το 64% - το ίδιο όπως και πέρσι - παρότι μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία (όπου τώρα το 42% θέλει να φύγει σε σχέση με το 25% πριν από ένα χρόνο) υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή.
   Στην Ελλάδα, 44% είπαν ότι θα προτιμούσαν να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα (πτώση από το περσινό ποσοστό του 55%), ενώ 43% είπαν ότι ήθελαν να μείνουν στην ευρωζώνη (άνοδος από το περσινό ποσοστό του 33%). Ένα 12% των Ελλήνων δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για τη δραχμή. Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.
Πηγή: CNN.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News