Γ. Βαρουφάκης: Το plan X και το δάνειο από την Κίνα που απέτρεψε το Βερολίνο

20 Ιαν 2016

«Η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.


   Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, αποκάλυψε πως με παρέμβαση του Βερολίνου ανετράπη άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την κινεζική κυβέρνηση και προέβλεπε "άμεσες ξένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα μιας πιστωτική γραμμής για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση έκδοσης ομολόγων για σταδιακή επανείσοδο στις αγορές".
   "Αυτή η συμφωνία επήλθε, αλλά ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο", σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ήταν κάτι που ειπώθηκε από τον ίδιο τον Κινέζο πρωθυπουργό.
   Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης προέβη στην αποκάλυψη πως υπήρχε σχέδιο Χ, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είπε ότι ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ομάδας των 5-6 ατόμων που -με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- ετοίμασε το "Plan X" για την ελληνική οικονομία, ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


   Αυτό, όπως είπε, ήταν το πλάνο σχετικά με το «πώς θα αντιδρούσαμε σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκπαραθυρώσουν από το ευρώ, όπως απειλούσαν, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως οι ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορούσε διπλό νόμισμα, αλλά ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών σε περίπτωση που έκλειναν οι τράπεζες.
   Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ηχογραφούσε τα Eurogroup. «Το πρώτο Eurogroup κράτησε πάνω από 10 ώρες, ήταν μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση όπου έφτανες στα όρια της σωματικής εξόντωσης. Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι αν πάω στο υπουργικό ή στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το τι είπε ποιος και πότε δεν θυμόμουν. Ζήτησα από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία να μου δώσει τα πρακτικά και συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά".   «Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ -όταν κρίνω ότι πρέπει- να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων. Είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ, νομίζω ότι όλοι το κάνουν και αν δεν το κάνουν πράττουν πάρα πολύ άσχημα".
   Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως "προς το παρόν" δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει το υλικό που έχει ηχογραφήσει, ενώ αποκάλυψε ότι μετά το Eurogoup του Απριλίου στη Ρίγα και τα όσα γράφηκαν στον Τύπο ότι ειπώθηκαν εναντίον του, έδωσε στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πάντως πως δεν γνωρίζει εάν τα άκουσαν.
   Ο ίδιος δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. "Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν", λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: real.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News