4 στους 10 επαγγελματίες: Εκτός ρύθμισης 7.7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ από 297,827 ενεργούς επαγγελματίες

10 Φεβ 2016

«Εκτός ρύθμισης» έχουν αφήσει στον ΟΑΕΕ οφειλές 7,7 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές 297.827 «ενεργοί» ελεύθεροι επαγγελματίες (οι 4 στους 10) ενώ επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ χρωστούν 232.290 που έχουν οριστικά διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα και την ασφάλισή τους.


   Τα στοιχεία έστειλε η ΕΣΕΕ στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας «πάγωμα» των οφειλών και την παροχή της δυνατότητας στους οφειλέτες να αποποιούνται, πριν συνταξιοδοτηθούν, τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή (και να λαμβάνουν αναλογικά μικρότερες συντάξεις) εφόσον αρχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές.
   Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η άμεση επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που θα κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, θα βελτιώσει την ταμειακή ρευστότητα του ΟΑΕΕ ο οποίος προϋπολογίζει για φέτος έλλειμμα 700 εκατ ευρώ και θα συνδράμει στη βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου νέου υπέρ Ταμείου. Να σημειωθεί ότι μέσω του ΚΕΑΟ μόνο 24.805 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «μπει» σε ρύθμιση για 420 εκατ. ευρώ την οποία και τηρούν.
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News