DIEM25: Πρεμιέρα για το νέο κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη

10 Φεβ 2016

Στο "ευρωπαϊκό κίνημα πολιτών" όπως αυτοπροσδιορίζεται έχουν προσχωρήσει μέχρι τώρα 2.000 άτομα. Στο νέο πολιτικό εγχείρημα του κ. Βαρουφάκη συμπορεύονται μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ανσάντζ, ο γνωστός φιλόσοφος Σλάβοι Σίζεκ και ο στενός του συνεργάτης την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.


   Στόχος του νέου πανευρωπαϊκού «Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» (DIEM 25) είναι ο περιορισμός της δύναμης του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και η αναχαίτιση του υφέρποντος κατακερματισμού της ΕΕ. Η σημερινή κατάσταση, προειδοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, οδηγεί στην επιστροφή στα εθνικά κράτη, στην αναβίωση του εθνικισμού και του φασισμού, όπως στη δεκαετία του '30.
   Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την ΕΕ και τους θεσμούς της για αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων. «Οι θεσμοί στερούνται δημοκρατικής νομιμότητας», είπε. Η λύση είναι ο εκδημοκρατισμός της ΕΕ και μεγαλύτερη διαφάνεια, πράγμα που θα επιτευχθεί με την ευρύτερη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών όπως και με την έναρξη μιας διαδικασίας για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών.
   Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προλόγισε τις κινήσεις του DiEM25 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην Volksbühne του Βερολίνου. Eκεί ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης, με σκοπό να αποτρέψουμε τη διάλυσή της». Παράλληλα διευκρίνισε ότι, παρά το ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, «το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον "Δήμο" στην Δημοκρατία».
Πηγή: CNN, DW
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News