Δείτε τι δήλωσε ο υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλος στο Ινστιτούτο Peterson

12 Αυγ 2011

   Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Ινστιτούτο Peterson για την Διεθνή Οικονομία, με τίτλο «Η Ελληνική Κρίση Χρέους: Προοπτικές και Ευκαιρίες», έδωσε σαφή εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας, παρουσιάζοντας μάλιστα την Ελλάδα ως μία χώρα που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.

   Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «Εδώ και δύο χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Αυτό οφείλεται στην κακή δημοσιονομική της κατάσταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική κρίση εξελίσσεται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, δηλαδή στο εσωτερικό μιας νομισματικής ζώνης με ένα ισχυρό νόμισμα και πολύ ικανοποιητικές συνολικά μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις. Παρότι, όμως, οι μέσες επιδόσεις της Ευρωζώνης, ως προς το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, το εμπορικό ισοζύγιο, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και την ανεργία, δεν θα δικαιολογούσαν μια τόσο έντονη και διαρκή αμφισβήτηση, αυτή υπάρχει. Ειδικότερα, η Ευρωζώνη έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.»
   Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε κάνοντας δηλώσεις σχετικά με τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη.
   «Η Ελλάδα καλύπτει μόλις το 2% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και μόλις το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία καλύπτουν, όλες μαζί, μόλις το 6% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Όμως, η υπαγωγή των χωρών αυτών σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν απέτρεψε τις πιέσεις προς χώρες, όπως η Ισπανία που κατέχει το 8% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και κυρίως η Ιταλία που κατέχει μόνη της το 25%.
   Σας θυμίζω ότι η Ιταλία ανήκει στους G-8, έχει ελεγχόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι και η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση διεθνώς από πλευράς όγκου οικονομίας, με ΑΕΠ αισθητά μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, αλλά ακόμη και της Πορτογαλίας.
   Για τα μεγάλα μεγέθη της Ευρωζώνης και τα περιορισμένα μεγέθη της Ελλάδας, ένα αποφασιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο προστασίας και ανασυγκρότησης ήταν αναμφίβολα εύκολο να τεθεί σε εφαρμογή. Αρχικά, διαμορφώθηκε ένας προσωρινός μηχανισμός για την Ελλάδα, βασισμένος σε διμερή δάνεια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και με συμμετοχή του ΔΝΤ. Το ύψος αυτού του προγράμματος ήταν 110 δισεκατομμύρια ευρώ (158 δισεκατομμύρια δολάρια), για την περίοδο μέχρι και το 2013.
   Τα προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που ακολούθησαν βασίζονται κυρίως στους μηχανισμούς που συγκροτήθηκαν αμέσως μετά το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για τους μηχανισμούς του EFSF (European Financial Stability Facility) που αντιστοιχεί στην Ευρωζώνη και του EFSM (European Financial Stabilisation Mechanism) που αντιστοιχεί στην ΕΕ των 27.
   Στο μεταξύ, η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. διαμόρφωσαν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών που μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση δημοσιονομικής κρίσης, δηλαδή σε κατάσταση κρίσης χρέους και αδυναμίας δανεισμού. Ο νέος αυτό μηχανισμός, το ESM (European Stability Mechanism), θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2013 και θα ενσωματώνει τη συμμετοχή των ιδιωτών με πρόβλεψη CAC (Collective Action Clause). Τώρα, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι στην διαδικασία επικύρωσης από τα Κοινοβούλιά τους αυτού του μηχανισμού.»

Onus News More
@ Έλλειμμα ευρω-ηγετών σε μία εξακολουθητική δανειακή (ευρωπαϊκή) κουλτούρα
@ Μετά το δημοψήφισμα, εκλογές και άλλο πολίτευμα…
@ Μνημόνιο διάρκειας 40 ετών
@ Το πρώτο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο ένα blog
@ Το 2015 το χρέος θα είναι μεταξύ 140% και 160% του ΑΕΠ
@ 216 δισεκατομμύρια ευρώ το επιπλέον χρέος
@ Follow OnusNews on Twitter
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News