Πλήρης έλεγχος του μητρώου των εφοριών

12 Αυγ 2011

   Σε μια προσπάθεια εκαθάρισης των αριθμών ΑΦΜ των Ελλήνων, το οικονομικού επιτελείο πρόκειται να προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο του μητρώου των εφοριών, καθιστώντας ανενεργά από την 1η Σεπτεμβρίου χιλιάδες ΑΦΜ, οι οποίοι ανήκουν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είτε έχουν δηλώσει πλαστά στοιχεία, είτε δεν έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φόρου και ΦΠΑ. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από από 8 εκατομμύρια ΑΦΜ.

   Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία εκκαθάρισης των ΑΦΜ ενεργοποιείται όταν ο επιτηδευματίας ή η επιχείρηση:
- εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τον ίδιο.
- δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για δύο συνεχόμενα έτη.
- μετά από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής του.
- μετά από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
   Για τη ρύθμιση των παραπάνω εκρεμοτήτων ο επιτηδευματίας θα ενημερώνεται με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές του εντός μηνός. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ανταποκριθεί, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) θα καταχωρείται ως ανενεργός στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS και παράγεται δήλωση μεταβολής με κεντρικές διαδικασίες. Ο ανενεργός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) δε θα απενεργοποιείται, αλλά θα αναστέλλεται η χρήση του, με δυνατότητα ενεργοποίησής του, υπό προϋποθέσεις.

Onus News More
@ Από τις 3 Οκτωβρίου έρχεται η «Φοροκάρτα»
@ Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος
@ Το πρώτο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο ένα blog
@ Δείτε τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο
@ Η Γερμανία κερδίζει λόγο κρίσης 18 δισεκατομμύρια ευρώ
@ 4,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για συντάξεις πρώην Πρωθυπουργών
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News