Η Goldman Sachs είναι μια τράπεζα που ασχολείται με όλους τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων. Είναι σύμβουλος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. Η Goldman Sachs ιδρύθηκε το 1896 από δύο Γερμανοεβραίους στην Αμερική. Ο τρόπος λειτουργίας της θυμίζει πιο πολύ μια... οργάνωση παρά μια τράπεζα. Τα στελέχη της είναι απολύτως αφοσιωμένα στην εταιρία φορώντας τα ίδια ρούχα, κάνοντας θυσίες για το καλό της, εργαζόμενοι πολλές ώρες με αφοσίωση για την πρόοδο της και φυσικά είναι άνθρωποι έξυπνοι (τραπεζίτες-πολιτικοί), που τους καταβάλλει ένα κοινό στοιχείο για την αγάπη και την προσήλωση στο χρήμα. Οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι άντρες, παρά γυναίκες γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό της εταιρίας σε περίπτωση που θέλουν να κάνουν παιδιά.
Μέσος όρος παραμονής των μελών της Goldman Sachs στην εταιρία είναι δέκα χρόνια. Αποχωρούν έχοντας κάνει μια μικρή περιουσία, αλλά οι επαφές τους με την εταιρία δεν τελειώνουν εδώ. Προωθούνται από την εταιρία σε οικονομικές και κυβερνητικές θέσεις, όπως ο υπουργός Οικονομικών του προέδρου Κλίντον, Robert Rubin, ο οποίος ήταν στέλεχος της Goldman Sachs και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου πριν γίνει υπουργός οικονομικών. Τον Robert Rubin διαδέχεται στη θέση του υπουργού ο Hank Polson ο οποίος ήταν πρόεδρος της εταιρίας επί 32 χρόνια. Ο πρόεδρος της τράπεζας Wachovia που διεσώθη από μια σειρά σκανδάλων ήταν στέλεχος της Goldman Sachs όπως επίσης και ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε στη Γερμανία, την Ιταλία και τον Καναδά.
Το 2000 και το 2001 η Goldman Sachs ανέλαβε να κρύψει το ελληνικό χρέος, με τη βοήθεια τριών στελεχών ελληνικής καταγωγής, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στην ΟΝΕ με την ψευδή εικόνα που εμφάνιζε. Το κέρδος της εταιρίας από αυτό το γεγονός ήταν 300 εκατομμύρια δολάρια τα οποία πλήρωσε η Ελλάδα. Η πλειοψηφία των μετόχων της Goldman Sachs είναι παράλληλα μέτοχοι του οίκου αξιολόγησης Moody's. Έτσι, η Goldman Sachs μπορεί να στοιχηματίσει στην χρεωκοπία ενός κράτους και αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να το πουλήσει στην αγορά. Με τη σειρά της ο οίκος Moody's μπορεί να κάνει πραγματικότητα αυτό το ενδεχόμενο, αξιολογώντας αρνητικά την οικονομία και τις τράπεζες μιας χώρας. Έτσι, προκαλούν την υποβάθμιση των ομολόγων, γίνεται ακριβότερος ο δανεισμός και αυτό σημαίνει δυσκολότερη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Οι τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα, όπως η Goldman Sachs, μπορούν να τα πωλούν ακριβά λίγο πριν αξιολογηθεί αρνητικά η ελληνική οικονομία και μετά τα αγοράζουν φθηνά και να τα ξαναπωλούν ακριβά κερδοσκοπώντας. Θύματα αυτής της κερδοσκοπίας και πάλι οι απλοί πολίτες.
(πηγή: http://mikroskopionews.blogspot.com)