ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενθυμούμαι ότι τον Οκτώβριο του 1981, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέγνωσε σ’ αυτή την Αίθουσα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του. Ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους χωρίς υποθήκες στρατοκρατικής παρέμβασης, ξένο παράγοντα και παλάτι, η πρώτη ανεμπόδιστη και αναμφισβήτητη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας με 48% του ελληνικού λαού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ε, όχι. Υπερβολές. Και το 1977 είχαμε εκλογές.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Τασούλα, επιτρέψτε μου να ερμηνεύω εγώ τη ζωή μου όπως επιθυμώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κι εγώ τη δική μου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Εσείς είστε νεότερος και δεν έχετε ζήσει υπό το καθεστώς των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων και το ν. 509 τον οποίο η παράταξή σας είχε εφαρμόσει σ’ αυτό τον τόπο. Εγώ το έχω υποστεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Αφήστε τον κύριο Πάγκαλο να πει αυτό που θέλει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι. Ήταν λοιπόν αυτές οι μέρες. Κατά τη συζήτηση οι ηγέτες της παράταξης μάς είπαν τότε: «Είστε κυβέρνηση ολίγων εβδομάδων, ούτε καν μηνών για τον απλό λόγο ότι δεν ξέρετε να κυβερνάτε διότι στον τόπο αυτό υπάρχει μία παράταξις που κυβερνά και αυτοί είμαστε εμείς και μία παράταξις που αντιπολιτεύεται και αυτοί είσαστε εσείς και τώρα ήλθε το λάθος αυτό του λαού που σας έφερε στην εξουσία και αυτό δεν θα κρατήσει, επομένως αμέσως ζητούμε τώρα νέες εκλογές» κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ερχόταν από τις εκλογές.
[…]
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια διακοπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τι θα θέλατε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Είπε κάτι πολύ απαράδεκτο ο κ. Πάγκαλος και του ζητώ να ανακαλέσει. Είπε τελειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς. Αρχίζοντας, όμως, ο κ. Πάγκαλος, είπε ότι το 1981 η χώρα απέκτησε την πρώτη δημοκρατική Κυβέρνηση. Επειδή είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς μας εμείς ως Νέα Δημοκρατία, θεωρούμε απαράδεκτη και υβριστική αυτή τη δήλωση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εξήγησε όμως ο κ. Πάγκαλος πώς ερμηνεύει ο ίδιος...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: … και του ζητώ να ανακαλέσει. Δεν είναι δυνατόν να υβρίζεται ο ελληνικός λαός. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται οι επιλογές του ελληνικού λαού πριν και μετά. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να αμφισβητείται η δημοκρατία στην Ελλάδα, για την οποία πάλεψαν πολλοί. Του ζητώ να ανακαλέσει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τασούλα, είμαστε στο 2011.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: …ότι η χώρα δήθεν απέκτησε δημοκρατία το 1981. Σεβόμαστε του θεσμούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τασούλα, είπατε την άποψή σας. Βρισκόμαστε όμως στο 2011.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν μπορείτε να ζητάτε συνεννόηση, συναίνεση και να θεωρείται ότι πριν το 1981 η χώρα δεν είχε τάχα δημοκρατία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας έδωσα το λόγο εκτός Κανονισμού. Διατυπώσατε την άποψή σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Αν δεν ανακαλέσει, εμείς θα αποχωρήσουμε από την Αίθουσα. Θα επιστρέψουμε όταν ανακαλέσει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Είπα χωρίς εξωτερικούς, στρατοκρατικούς ή άλλους καταναγκασμούς. Τι εννοώ; Με συγχωρείτε, αν θέλετε απάντηση, ακούστε επιτέλους. Κύριε Τασούλα, βάλτε σε σειρά τους συναδέλφους σας. Αν δεν θέλετε, ξανά κάθομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τασούλα, αφήστε να τοποθετηθεί ο κ. Πάγκαλος. Θέσατε ένα ερώτημα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία το 1981. Το 1974 πράγματι ψηφίσαμε ελευθέρως. Όμως, είναι γνωστό –και το είχε πει πολύ απλά τότε ο Μίκης ο Θεοδωράκης- ότι κυκλοφορούσε η ιδέα «ή ο Καραμανλής ή τα τανκς». Το έχετε ακούσει αυτό.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ντροπή σας!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Μη μου πείτε ότι αυτό δεν επηρέαζε τους ψηφοφόρους; Θέλετε να πάμε παλιότερα; Η εκλογή του ’63 και του ’64 ανετράπη το ’65 κατά το γνωστό τρόπο… Το ’61 έγινε η εκλογή βίας και νοθείας. Το ’68 ήταν το ειδικό εκλογικό σύστημα, αναλογικό στις μεγάλες πόλεις και πλειοψηφικό στις μικρές και το ’56 ήσασταν μειοψηφία. Ε, τι άλλο θέλετε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ. Δεν έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ζήτησα αναδρομή στην ιστορία ούτε τις προσωπικές του απόψεις. Ζήτησα να ανακαλέσει ότι η πρώτη δημοκρατική Κυβέρνηση ήταν δήθεν το 1981.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εσείς και ο κ. Πάγκαλος, κάνετε ένα λάθος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Δεν ήταν αυτό...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ καθίστε κάτω. Φοβάμαι ότι κάνουμε εδώ ένα λάθος.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Δεν κάνουμε λάθος, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κάνουμε ιστορικές αναδρομές…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σωπάστε, κύριε Ζώη, σας παρακαλώ. Δεν έχετε το λόγο. Και θα παρακαλέσω να μη γράφεται καμία από τις διακοπές που κάνουν οι Βουλευτές. Να μη γράφεται τίποτα. Φοβάμαι, λέω, ότι κάνουμε ένα λάθος. Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω ενώ θα πρέπει να συζητήσουμε … Να σας πω κάτι. Αν φωνασκείτε δε σημαίνει ότι ενισχύετε τα επιχειρήματα σας. Και αν κραυγάζετε, αγαπητέ συνάδελφε, τότε πολύ λιγότερο ενισχύετε τα επιχειρήματά σας. Επαναλαμβάνω ότι ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα.
[…]
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τασούλα, βλέπετε τι κάνετε. Θα έλεγα το εξής επίσης. Είναι η πρώτη φορά που με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρεται η Αντιπολίτευση λίγο πριν από την ολοκλήρωση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο. […] Δε θέλετε να ακούσετε τον Πρωθυπουργό; […] Θέλετε αφορμή για να φύγετε; Κύριε Σιούφα, ήσασταν Πρόεδρος της Βουλής. Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την Αίθουσα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε καν τον Πρωθυπουργό τι θα πει; Βρείτε την αφορμή. Μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση. (Στο σημείο αυτό αποχωρούν από την Αίθουσα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) Μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας. Κανένας δεν είπε ότι το 1974 δεν ήρθε μια Δημοκρατία στη χώρα μας με τις όποιες αδυναμίες θεσμικές, λειτουργικές και άλλες. Κανένας δεν το έχει πει αυτό. Αλλά βεβαίως το 1981 ήρθε, επιτέλους, μετά από δεκαετίες αποστασιών δικτατοριών πραγματικά μια τάξη. Οι κοινωνικές τάξεις που είχαν καταπιεστεί, είχαν φυλακιστεί, είχαν εξοριστεί, επιτέλους, βγήκαν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, όταν το 1964 και 1965 υπήρξαν οι γνωστές περιπέτειες της χώρας μας.
Αλλά πιστεύω ότι το να χρησιμοποιήσετε μια αναδρομή στο παρελθόν, που ξέρετε ότι οι ιστορικές αναδρομές έχουν διαφορετικές ερμηνείες, ως αφορμή για να αδειάσει η πτέρυγά σας και να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό και στον ελληνικό λαό ότι με το παραμικρό εσείς είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα όταν εμείς ζητούμε συνεχώς να υπάρχουν διαβουλεύσεις, συναινέσεις σε όλα, τότε αυτό αποδεικνύει και από τη δική σας πλευρά τη σκοπιμότητα αυτής της πράξης. Σας παρακαλώ, κύριε πρώην Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καλέστε τους Βουλευτές σας για να μπορούμε να συνεχίσουμε ήρεμα, σωστά, δημοκρατικά, να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι ναι και ώριμα μπορούμε να έχουμε τις διαφωνίες μας αλλά μπορούμε επίσης και δημοκρατικά να λειτουργούμε σ’ αυτή τη χώρα.
[…]
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρωθυπουργέ, κάνατε πολύ σωστά και πήρατε το λόγο και ανακαλέσατε ουσιαστικά εις την τάξιν τον Αντιπρόεδρό σας. Δεν είναι στιγμή ούτε ώρα για τέτοιου είδους ναρκοθετήσεις. Έχουμε ανάγκη τη συναίνεση. Μιλήσατε κατ’ επανάληψη, όπως και ο άλλος Αντιπρόεδρος. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε μνήμες αρνητικές; Για ποιο λόγο; Δεν ξέρουμε ιστορία πολιτική; Ξέρουμε ιστορία του τόπου. Δεν είναι ανάγκη να πούμε τα καλά και τα κακά της οποιασδήποτε περιόδου. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα ήρθε το 1974 και την επέδωσε στον τόπο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήρθε 23 Ιουλίου όταν τα πράγματα έκαιγαν την Ελλάδα. Βεβαίως αργότερα, όταν ένα μήνα μετά, ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας σας. Έγιναν εκλογές. Δεν υπήρξε δημοκρατική συμμετοχή της Ενώσεως Κέντρου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε; Πώς αλλοιώνεται την ιστορία; Υπάρχουν και νέοι άνθρωποι, κύριε αντιπρόεδρε, οι οποίοι παρακολουθούν τη Βουλή. Δεν μπορείτε να τους δίνετε αλλοιωμένη την ιστορία. Ήταν μέγα λάθος, μέγα ατόπημα.
[…]
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, έπεσε το προσωπείο της πολυδιαφημισμένης από το ΠΑΣΟΚ συναίνεσης! Μας πήγε ο κ. Πάγκαλος τριάντα χρόνια πίσω για να μας πει ότι η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο γεννήθηκε, όταν βγήκε το Κόμμα του. Του λέμε, λοιπόν και του απαντάμε ότι τότε, το 1974 -και αυτό είναι δικό σας λάθος, κύριε Παπανδρέου- δεν γεννήθηκε μια δημοκρατία, αλλά γεννήθηκε η δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που εδραίωσε σ’ αυτό τον τόπο την πρόοδο και την ανάπτυξη.
[…]
(Βουλή 21.06.2011)