ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): […] Θέλω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθυνόμενος σήμερα στον ελληνικό λαό να του πω ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης.
Δεν της διαφεύγει τίποτα. Ξέρουμε πώς νιώθει, τι περνά ο κάθε άνεργος, ο κάθε συνταξιούχος που δεν έχει άλλα εισοδήματα και παίρνει μια χαμηλή σύνταξη, ο κάθε επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, γιατί δεν υπάρχει κύκλος εργασιών, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα, γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, γιατί πρέπει να τα βγάλει πέρα με δυσκολία προς όφελος δικό του και της οικογένειάς του, αλλά εξίσου και των εργαζομένων του. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των νέων ανθρώπων και το αίσθημα αδικίας, γιατί κινδυνεύουν να μην έχουν καμιά από τις ευκαιρίες που είχαμε εμείς και οι προηγούμενες γενιές.
Όλους αυτούς τους έχουμε πραγματικά στο μυαλό μας και στην καρδιά μας και στο όνομά τους βρισκόμαστε εδώ, όχι γιατί έχουμε τη θεσμική δυνατότητα να ασκούμε μια εξουσία που είναι στην πραγματικότητα επώδυνη για εμάς τους ίδιους και, φυσικά, επώδυνη, διότι ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες και για το λαό, αλλά γιατί θεωρούμε ότι αυτή την αποστολή πρέπει να την εκπληρώσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού και για τη σωτηρία της πατρίδας. Δεν χρειάζεται σήμερα, απευθυνόμενος σε εσάς, να πω τα εύκολα, να πω δηλαδή τι αποτελέσματα -θετικά αποτελέσματα- είχε έως τώρα η δημοσιονομική μας προσπάθεια. Είχε πολλά θετικά αποτελέσματα, χάρη στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, της Κυβέρνησης και, φυσικά, τη δική σας και, κυρίως, χάρη στις θυσίες και στην ανοχή του ελληνικού λαού. […]
Εφόσον θέλουμε να είμαστε μέσα σε αυτό το παιχνίδι και θέλουμε εκεί να βρούμε τη λύση, δηλαδή τη βοήθεια, τη στήριξη, το δάνειο, πρέπει να κινηθούμε όσο γίνεται καλύτερα αλλά προσεχτικά μέσα σε αυτό το συσχετισμό δυνάμεων, που είναι πολύ σκληρός. Άλλωστε τι είναι πραγματικά το Μνημόνιο; Είναι η πολιτική συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα με τους εταίρους και πιστωτές της, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν το βάρος της δημοσιονομικής διάσωσης της χώρας. Ποια είναι η βασική παραδοχή του Μνημονίου; Είναι ότι θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος που λειτουργεί υπέρ του πολίτη, ότι θέλουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ότι θέλουμε υψηλότερη εθνική ανταγωνιστικότητα, ότι θέλουμε δικαιοσύνη, ότι θέλουμε να δώσουμε στον καθένα την ευκαιρία να ζήσει πραγματικά με ευρωπαϊκούς όρους, πατώντας σε ένα στέρεο έδαφος και όχι σε μια φούσκα ή σε μια ψευδαίσθηση. Άρα, στην πραγματικότητα αυτό που λέγεται Μνημόνιο από τη δική μας σκοπιά περιλαμβάνει βασικές επιλογές, που είναι κοινός τόπος στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και που θα τις κάναμε ούτως ή άλλως. Αλλά είναι εξαιρετικά δυσάρεστο αυτές οι επιλογές να φαίνεται ότι σου επιβάλλονται και να σου επιβάλλονται, γιατί οι συνομιλητές σου φοβούνται ότι εάν δεν σου επιβληθούν, δεν πρόκειται η Ελλάδα μόνη της ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα να κάνει επιλογές σωστικές για τον εαυτό της. […] (Βουλή 21.06.2011)