Ο χάρτης της νέας εποχής για τα δημόσια ΜΜΕ

25 Αυγ 2011

   Σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση. Με αυτό το μήνυμα εκκίνησε η προώθηση των αλλαγών από τον υπουργό επικρατείας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα όπου τα ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία. Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει σ’ όλα τα επίπεδα και  ένα τέτοιο σημαντικό επίπεδο  είναι και η δημόσια ραδιοφωνία, τηλεόραση και τα πολυμέσα.

   «Ο σκοπός είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή πλευρά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ταυτοχρόνως να ανατρέψουμε πάγιες και επιζήμιες πρακτικές κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και παρεοκρατίας, οι οποίες δημιουργούσαν ένα μη ζηλευτό προϊόν. Επιπλέον, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κανένα λόγο να θεωρούνται και να γίνονται μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας. Πρέπει να είναι πάντοτε αντικειμενικά και να κάνουν αυτό που κάνουν τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, να παρέχουν ουσιαστική εξωστρεφή και όχι εσωστρεφή πληροφόρηση.»

 

   Οι άξονες της νέας εποχής για την ΕΡΤ εστιάζουν στα εξής:

- δημόσια και όχι κυβερνητική-κρατική

- αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική

- ελεγχόμενη από τον κάθε φορολογούμενο πολίτη και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση

- σύγχρονη και όχι ξεπερασμένων αντιλήψεων και πρακτικών
- ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς
- διαδικτυακή και διαδραστική με έμφαση στη χρήση των σύγχρονων πολυμέσων (internet, web tv, facebook, twitter,) και όχι απλά ραδιοτηλεοπτική
- ποιοτική κατ΄ουσίαν και όχι στα λόγια

   Μετά τις αλλαγές στα δημόσια ΜΜΕ θα περιλαμβάνονται τα εξής:

Διακοπή της έκδοσης του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση»

Τηλεόραση
ΝΕΤ - Ενημερωτικός,  Ψυχαγωγικός τηλεοπτικός σταθμός
ΕΤ3 - Περιφερειακό Πανελλαδικό Κανάλι Πολιτισμού, Ψυχαγωγίας,  Αθλητισμού
ΠΡΙΣΜΑ+ - Προβολή προγράμματος για εξειδικευμένο κοινό (ΑμεΑ)
ERT WORLD - Αναβάθμιση Προγράμματος, έμφαση σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τηλεοπτικού κοινού εξωτερικού, εκπαιδευτικός χαρακτήρας για παιδιά Ελλήνων εξωτερικού
Διατήρηση συχνοτήτων ΕΡΤ high definition (HD)
Το «ψηφιακό μπουκέτο» της ΕΡΤ εμπλουτίζεται με επιπλέον ξένα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα.

Ραδιόφωνο
Διατήρηση 5 ραδιοφωνικών πομπών από 20 στα μεσαία (εξοικονομούνται 1.145.000 € σε ετήσια βάση)
Διατήρηση 9 (με ενιαία διοίκηση) περιφερειακών σταθμών, αντί 19
Συγχώνευση σε 1 ραδιοφωνικό σταθμό αντί για 3 στη Θεσσαλονίκη
1 σταθμός στα βραχέα
Ράδιο «φιλία 106,3» για τους μετανάστες με πολύγλωσσο πρόγραμμα - Σύμπραξη με τον  «Αir 104,4 fm» Δήμου Αθηναίων  & ανάδειξή του στον κατεξοχήν Ραδιοφωνικό Σταθμό για τους ξενόγλωσσους κατοίκους και τους μετανάστες
5 ραδιοφωνικοί σταθμοί Εθνικής Εμβέλειας: «ΝΕΤ FM 105,8», «ΔΕΥΤΕΡΟ Πρόγραμμα 103,7», «ΤΡΙΤΟ Πρόγραμμα 90,9», «ΚΟSΜΟS 93,6», «ΕΡΑσπορ 101,8»

   Επιπλέον δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων, με βάση την υφιστάμενη Διεύθυνση, ώστε να αξιοποιηθεί το σημαντικό εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Ιστοσελίδας, με την παράλληλη ενσωμάτωση προγραμμάτων της ΕΡΤ και την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ). Η νέα ιστοσελίδα θα περιλαμβάνει, συνεχή ροή ειδήσεων σε θέματα πολιτικής, αθλητισμού, νεολαίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού από Έλληνες και ξένους ανταποκριτές, ενισχυμένο αθλητικό πρόγραμμα, συνεχή ροή περιφερειακών νέων και τοπικών ειδήσεων, διαδραστικές δραστηριότητες.
   Τέλος αναπτύσσεται σύγχρονη WEB TV με ειδικές παραγωγές, όπως δελτία ειδήσεων σε ξένες γλώσσες με ελληνικό υποτιτλισμό τα οποία απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό μεταξύ των οποίων είναι οι ξένοι κάτοικοι της Ελλάδας, οι τουρίστες, οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και το διεθνές κοινό, εκπαιδευτικό υλικό και υλικό δια βίου μάθησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, στοχεύοντας κυρίως στους Έλληνες της διασποράς, ορισμένες εκπομπές της ΕΤ1 μεταφέρονται στο WEB TV της ΕΡΤ, όλα οι Ρ/Σ εκπέμπουν και μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΤ (web radio).

Onus News More
@ Από τις 3 Οκτωβρίου έρχεται η «Φοροκάρτα»
@ Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος
@ Follow OnusNews on Twitter
@ Η Γερμανία κερδίζει λόγο κρίσης 18 δισεκατομμύρια ευρώ
@ Προς τα πού χρωστάμε τα 340 δις ευρώ;
@ Δείτε τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News