Η Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 23 από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

28 Ιαν 2012

του Μανόλη Γ. Δρεττάκη

   Το γνωστό εβδομαδιαίο περιοδικό «Economist» έχει μια ειδική υπηρεσία η οποία ασχολείται με τις εξελίξεις, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των βασικών οικονομικών δεικτών ενός μεγάλου αριθμού χωρών και δημοσιεύει κάθε εβδομάδα τα αποτελέσματα των εργασιών της για 43 κράτη, ανάμεσα στα οποία είναι και 11 κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ.

   Τα ίδια στοιχεία για άλλα 14 κράτη δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού (Economist.com/indicators), ανάμεσα στα οποία και 12 κράτη της Ε.Ε. (από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν δίνονται στοιχεία μόνο για την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία). Στο τεύχος του περιοδικού της 7.1.2012 δημοσιεύονται οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας του για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2011 και οι προβλέψεις για τον ρυθμό μεταβολής του το 2012 καθώς και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για μια σειρά από δείκτες για το ίδιο έτος από διάφορες πηγές.
   Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τόσο από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού όσο και από την ιστοσελίδα του για: τις εκτιμήσεις για το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2011 και τις προβλέψεις τους για το ποσοστό μεταβολής του το 2012 καθώς και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του έτους 2011 για το ποσοστό μεταβολής της βιομηχανικής παραγωγής, τον πληθωρισμό, το ποσοστό ανεργίας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημόσιο έλλειμμα ως ποσοστά του ΑΕΠ και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων (γι' αυτό δεν υπάρχουν στοιχεία για το Λουξεμβούργο, την Τσεχία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία), καταρτίσαμε τον Πίνακα που ακολουθεί για τα 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στον Πίνακα αυτό δίνονται πρώτα τα 15 κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. και στη συνέχεια τα 8 από τα 12 νεότερα.

   Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι:

- Το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2011 εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 21 από 23 κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. και μειώθηκε σε δύο. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις τρεις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) και στη Σουηδία και η μικρότερη στην Ισπανία και την Ιταλία. Μείωση σημειώθηκε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, αλλά η μείωση στην Ελλάδα είναι τριπλάσια εκείνης στην Πορτογαλία. Η μεγάλη αυτή μείωση στη χώρα μας οφείλεται στην εφαρμογή της πολιτικής που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, τα μνημόνια, δηλαδή τη δραστική μείωση των δημόσιων επενδύσεων, των μισθών και των συντάξεων και στην επιβολή μεγάλων αυξήσεων στους φόρους.

- Το 2012 το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές αναμένεται να αυξηθεί σε 12 κράτη και να μειωθεί σε 9. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να σημειωθούν στη Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία και οι μικρότερες στην Αυστρία και τη Γερμανία Η μεγαλύτερη μείωση θα σημειωθεί στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και η μικρότερη στη Φινλανδία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Η πρόβλεψη για τη μείωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές στη χώρα μας για το 2012 είναι υπερδιπλάσια εκείνης που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιες υποθέσεις στηρίζονται και οι δύο αυτές προβλέψεις.

   Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2011:

- Η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει αύξηση σε 14 κράτη και μείωση σε 9. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην Ιρλανδία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Σλοβακία και η μεγαλύτερη μείωση στην Ολλανδία και την Ελλάδα.

- Το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές. Τη υψηλότερη ανεργία έχουν η Ισπανία και η Ελλάδα και ακολουθούν η Λετονία και η Ιρλανδία και τη χαμηλότερη ανεργία η Δανία και η Αυστρία.

- Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσιάζει έλλειμμα σε 11 κράτη και πλεόνασμα σε 12. Το μεγαλύτερο έλλειμμα έχουν η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ιταλία και το μεγαλύτερο πλεόνασμα η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία.

- Δημόσιο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν 21 κράτη, 1 κράτος (η Σουηδία) έχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης (δηλαδή μηδενικό έλλειμμα) και ένα 1 (η Ουγγαρία) δημόσιο πλεόνασμα. Το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα έχουν η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία και το χαμηλότερο το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Φινλανδία.

- Το υψηλότερο επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα έχουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, δηλαδή τα τρία κράτη που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η Ουγγαρία, η οποία προσφεύγει στο ΔΝΤ και το χαμηλότερο η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία . Το επιτόκιο της χώρας μας είναι τριπλάσιο εκείνου της Πορτογαλία. Το δυσθεώρητο αυτό ύψος του επιτοκίου καθιστά ανέφικτη την προσφυγή της χώρας μας για δανεισμό από τις αγορές, όχι μόνο για το 2012 και 2013, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

   Από τα όσα προαναφέρθηκαν φαίνεται καθαρά ότι η πολιτική των μνημονίων που επιβλήθηκε στη χώρα μας από την τρόικα προκάλεσε επί τρία συνεχή έτη βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία η οποία θα συνεχιστεί για τέταρτο κατά σειρά έτος το 2012, με αποτέλεσμα στους περισσότερους δείκτες που εξετάσαμε στο άρθρο αυτό, οι επιδόσεις της Ελλάδας να είναι οι χειρότερες ανάμεσα στα 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τα οποία δίνει στοιχεία το περιοδικό «Economist». Και ενώ ο διακηρυγμένος στόχος της πολιτικής αυτής είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, η πραγματικότητα έχει δείξει ότι χρέος αυτό, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά, εξαιτίας των υψηλών δημόσιων ελλειμμάτων, αυξάνεται τόσο σε ευρώ όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
   Είναι, κατά συνέπεια, σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα παραμένουν άλυτα ή θα χειροτερεύουν για όσο διάστημα θα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστια κοινωνικά προβλήματα και προσωπικά και οικογενειακά δράματα.
(πηγή: www.express.gr)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News