Η ΔΗΜΑΡ δε θεωρεί έγκυρους τους βαθμούς των πτυχίων

28 Ιαν 2012

   Με τίτλο «Κατάργηση των εξετάσεων αξιολόγησης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών», η Δημοκρατική Αριστερά απεύθυνε ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα «Κατάργηση των εξετάσεων αξιολόγησης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών».

   Πιο συγκεκριμένα:
   «Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ιδρύθηκε το 1951 (Α.Ν. 1825), με στόχο την παροχή δυνατότητας σε νέους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές, αρχικά μόνο στο εξωτερικό και αργότερα και στη χώρα μας, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο της πατρίδας μας.
   Το σύστημα αξιολόγησης των υποψηφίων υποτρόφων μέσω γραπτών εξετάσεων, όπως εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες εξασφάλιζε έναν ικανοποιητικό βαθμό διαφάνειας και αδιαβλητότητας, ανάγοντας το ΙΚΥ σε έναν από τους πλέον αξιόλογους ελληνικούς θεσμούς, επιτελώντας σημαντικό κοινωνικό έργο.
   Η τελευταία όμως προκήρυξη υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 υιοθέτησε νέο σύστημα αξιολόγησης για τους αποφοίτους ΑΕΙ, το οποίο δεν περιλαμβάνει πλέον γραπτές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη, τα κριτήρια επιλογής είναι ο βαθμός πτυχίου, βαθμολογική επίδοση σε συναφή προς την ειδικότητα μαθήματα, συστατικές επιστολές, αιτιολογημένη δήλωση ενδιαφέροντος, διεπιστημονικότητα του προγράμματος και πρόβλεψη χρόνου προγράμματος στο εξωτερικό.
   Δεδομένου ότι το έως σήμερα σύστημα μυστικών γραπτών εξετάσεων εξασφάλιζε την αδιαβλητότητα και την ισότητα, ενώ αντίθετα το νέο ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτροπές και κοινωνικές αδικίες σε μια περίοδο που η σημερινή οικονομική κρίση τις εντείνει, καθώς και ότι το επίπεδο δυσκολίας των ΑΕΙ στη χώρα μας διαφοροποιείται έντονα με αποτέλεσμα οι βαθμοί των πτυχιούχων να μην αποτελούν έγκυρο κριτήριο,
   Ερωτάται η κα Υπουργός:
- Είναι ενήμερη για την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης που συντελέστηκε; Αν ναι, για πιο λόγο τροποποιήθηκε ένα επιτυχημένο και δοκιμασμένο επί δεκαετίες σύστημα αξιολόγησης;
- Προτίθεται να εισηγηθεί την επαναφορά του συστήματος των εξετάσεων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και εκτιμήσεις για τη διαβλητότητα του νέου συστήματος;»

   Το κείμενο συνυπογράφουν οι ερωτώντες βουλευτές, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News