Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα

16 Αυγ 2013

Στο πρόσφατο παρελθόν, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που είχε παρατηρηθεί στην περιοχή του Κορινθιακού, και ειδικότερα στην πόλη του Αιγίου, αλλά και στον Κυπαρισσιακό είχε προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις των σεισμολόγων αλλά και έντονη ανησυχία στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.
   Τότε ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης που έχει διακριτική συνεργασία με τον καθηγητή Βαρώτσο και την ομάδα ΒΑΝ, είχε δηλώσει: «Το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει. Έχουμε τοποθετήσει αρκετά όργανα στην περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται μεγάλα ρήγματα όπως της Ελίκης. Έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια».
   «Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη. Το τραγικό είναι ότι η σεισμική πολιτική στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται, επαφίενται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των σεισμολογικών εργαστηρίων και των επιστημόνων που εργάζονται αδιάκοπα», δήλωσε.

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News