Σαμαράς: Τα 5 βήματα για έξοδο από την κρίση

20 Νοε 2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): […] Να, λοιπόν ο «οδικός χάρτης» που είπατε ότι δεν υπάρχει για την έξοδο από την κρίση. Όχι αυτά που «θα» γίνουν, κύριε Τσίπρα, αλλά αυτά που ήδη γίνονται και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να αποδίδουν. Κι επειδή τα θέλετε βήμα-βήμα, σας τα λέω βήμα-βήμα:
   Το πρώτο βήμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μας υπολόγιζαν ότι θα καταφέρναμε φέτος κι όμως τα καταφέρνουμε. Κι αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν ζητάμε δανεικά για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά βγάζουμε και κάτι παραπάνω για να καλύψουμε και κάποιες από τις αδικίες που έγιναν. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Μόνο έτσι θα μειωθούν οι αδικίες, όταν κάθε χρόνο το 70% πάνω από το στόχο του πλεονάσματος θα το δίνουμε σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έρχεται σε λίγους μήνες ο καιρός να δώσουμε το όποιο πλεόνασμα και θα το δούμε ποιο θα είναι. Θα το δώσουμε όμως. Θα δω τότε τι θα σοφιστείτε για να μας κατηγορήσετε.
   Το δεύτερο βήμα είναι η ανάκαμψη κι αυτή θα αρχίσει από το νέο έτος, όπως πια συμφωνούν όλοι. Ούτε γι’ αυτό ήταν σίγουρος κανείς μέχρι πρόσφατα. Τώρα πια όλοι το δέχονται. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Αν η μακροχρόνια βαθιά ύφεση γονάτισε τη χώρα, η ανάκαμψη θα τη ξαναστήσει στα πόδια της. Κι αυτό δεν είναι μακρινό μέλλον. Αυτό αρχίζει ήδη.
   Το τρίτο βήμα είναι η εμπιστοσύνη ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά μας. Το επιβεβαιώνουν αυτό μία σειρά από δείκτες, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο δεν είναι φέτος ελλειμματικό, για πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες. Κι αυτό δείχνει ότι δεν συμμαζέψαμε απλώς τα δημοσιονομικά, αλλά αλλάξαμε και τις βαθύτερες ισορροπίες της ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά τη βασική στροφή την πετυχαίνουμε ήδη.
   Το τέταρτο βήμα είναι να βγούμε στις αγορές, να αρχίσουμε ξανά να δανειζόμαστε ως φυσιολογική χώρα, να μην έχουμε χρηματοδοτικά κενά. Αυτό μας το προέβλεπαν για τα τέλη του 2015 -και αν- όμως κι εδώ τους διαψεύσαμε θετικά. Τα επιτόκια πέφτουν συνεχώς. Τα spreads έχουν ήδη υποχωρήσει σε επίπεδα προ κρίσεως. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά στο τέλος. Κι αυτό θα σηματοδοτεί ότι ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο βήμα-βήμα, αλλά ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο συνεχώς.
   Το πέμπτο βήμα θα είναι να μειώσουμε σταδιακά τα επίπεδα φορολογικής επιβάρυνσης, διευρύνοντας συστηματικά τη φορολογική βάση. Ξέρουμε πόσο επιβαρύνθηκε ο κόσμος, ειδικά φέτος. Πληρώνει φόρους για τα τρία προηγούμενα χρόνια μαζί με τους φετινούς, αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Με το που επιτυγχάνουμε πλεονάσματα και μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, όπως ήδη κάνουμε, η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών θα προχωρήσει ταχύτερα.
   Έκτο βήμα: Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα σε δυο χρόνια. Ως το 2016, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη τηρούμε κατά γράμμα, θα καλύπτουμε όχι μόνο τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά και τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια και έτσι θα ανακτήσουμε πλήρως τον έλεγχο. Τον έλεγχο θα τον ανακτούμε πλήρως, βήμα-βήμα από το 2014 και το 2016, με τη λήξη της τετραετίας, θα γίνουν εκλογές. Μέχρι τότε εμείς θα έχουμε βγάλει τη χώρα από το πρόβλημα. […] (Βουλή 10.11.2013)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News